Miód wielokwiatowy mniszkowy
✅ Pochodzi z czystych, Podkarpackich polan;
✅ Pozyskuje się go z nektaru kwiatów mniszka lekarskiego;
✅ Wyróżnia się bardzo słodkim smakiem;
✅ Posiada przyjemny aromat mniszka lekarskiego;
✅ Jest to panaceum na wielorakie dolegliwości;
✅ Jest bardzo bogaty w witaminy i minerały;
✅ Znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran;
✅ Ma on działanie osłonowe, warto go jeść przy kuracji antybiotykowej;
✅ Na podstawie tego miodu można kupić różnego rodzaju preparaty lecznicze;
✅ Miód można jeść na kanapkach lub tostach;
✅ Służy jako substancja słodząca do herbaty, mleka, koktajli czy innych napojów.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Miód wielokwiatowy mniszkowy
Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Zawiera w swoim składzie ok 18% wody, 65-80% węglowodanów (cukry proste – glukoza, fruktoza, wielocukry – melecytoza, maltoza), a także związki białkowe, kwasy organiczne aminokwasy, olejki eteryczne i inne. Dzięki temu miód uważany jest za produkt leczniczy, odżywczy i odtruwający. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem polegającym na przemianie patoki w krupiec, czyli postaci płynnej w stałą.
W związku ze składem z miodu prędzej czy później musi dojść do wytrącania ciała stałego, czyli krystalizacji. Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego warto uważać podczas domowej dekrystalizacji tego produktu. Aby miód odzyskał swoją płynną postać należy włożyć słoik do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą i delikatnie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką. W zależności od stopnia krystalizacji oraz od wielkości słoika, miód rozpuści się po kilku lub kilkunastu godzinach bez utraty swoich właściwości odżywczych i leczniczych. Sprawdź również nasze inne miody dostępne w sklepie, a także miody ekologiczne.
Miód wielokwiatowy mniszkowy
Miód mniszkowy pochodzi jak sama nazwa wskazuje z nektaru mniszka lekarskiego. Każdy wie jak wygląda mniszek lekarski, jest to nic innego jak popularne tak zwane mlecze czy dmuchawce. Miód mniszkowy jest jednym z najszlachetniejszych miodów, często może okazać się zbawienny dla naszego organizmu, posiada bardzo dużo właściwości na różne dolegliwości.
Czasem trudno jest dostać tego typu miód, ponieważ jest ciężko dostępny. Wszystko z powodu trudności w jego pozyskiwaniu, a to przez to że pszczoły często wykorzystują nektar z mniszka jako pożytek rozwojowy. Ma on jasnożółtą lub pomarańczową, kremową barwę. W wielu miejscach miód mniszkowy jest uznawany za ten najsłodszy z wyczuwalnym, aromatem mniszka. Miód ten dość szybko się krystalizuje.
Miód wielokwiatowy mniszkowy – właściwości
Miód mniszkowy jest bardzo bogaty w witaminy i minerały, dzięki czemu dobrze wpływa na nasz organizm i zdrowie. Zawiera w sobie triterpeny, karotenoidy i białka, a także witaminy B2 i C. Dzięki zawartości choliny, ma zbawienny wpływ szczególnie na wątrobę. Na podstawie tego miodu można kupić różnego rodzaju preparaty lecznicze. Warto na stałe wprowadzić go do swojej diety, sprawi to, że organizm będzie dużo bardziej odporny na różne zachorowania.
Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza on wydalanie toksyn z organizmu i stanowi duże wsparcie w leczeniu kamicy nerkowej. Warto wiedzieć, że ten rodzaj miodu znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran. Bardzo dobrym pomysłem będzie zażywanie miodu mniszkowego podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ponieważ ma on działanie osłonowe
Miód wielokwiatowy mniszkowy – do czego użyć
Miód można stosować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze jest jedzenie go na kanapkach czy tostach. Służy jako substancja słodząca do napojów takich jak herbata, mleko, koktajle czy smoothie.
Kraj pochodzenia: Polska
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.