• Nowy
Miód spadziowy ze spadzi jodłowej

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej

83,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Pochodzi z czystych, Podkarpackich lasów jodłowych

✅ Pozyskuje się go ze spadzi jodłowej

W smaku jest łagodny o żywicznym aromacie

✅ Jest to panaceum na wielorakie dolegliwości

✅ Znakomicie sprawdza się przy chorobach górnych dróg oddechowych

✅ Posiada szerokie zastosowanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie

✅ Miód można jeść na kanapkach lub tostach

✅ Służy jako substancja słodząca do herbaty, mleka, koktajli czy innych napojów

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Zawiera w swoim składzie ok 18% wody, 65-80% węglowodanów (cukry proste – glukoza, fruktoza, wielocukry – melecytoza, maltoza), a także związki białkowe, kwasy organiczne aminokwasy, olejki eteryczne i inne. Dzięki temu miód uważany jest za produkt leczniczy, odżywczy i odtruwający. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem polegającym na przemianie patoki w krupiec, czyli postaci płynnej w stałą. W związku ze składem z miodu prędzej czy później musi dojść do wytrącania ciała stałego, czyli krystalizacji. Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego warto uważać podczas domowej dekrystalizacji tego produktu. Aby miód odzyskał swoją płynną postać należy włożyć słoik do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą i delikatnie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką. W zależności od stopnia krystalizacji oraz od wielkości słoika, miód rozpuści się po kilku lub kilkunastu godzinach bez utraty swoich właściwości odżywczych i leczniczych.

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej

Źródłem miodu spadziowego jest obszar naturalnych terenów lasów iglastych na podkarpaciu, w których udział jodły pospolitej jest dominujący, co decyduje o niepowtarzalnych walorach leczniczych i smakowych tego miodu. Zbierany jest on głównie w obrębie siedemnastu nadleśnictw oraz dwóch Parków Narodowych oraz Jaśliskiego Parku krajobrazowego, gdzie poziom lesistości kształtuje się od 30 do 90%. Miód ze spadzi iglastej jest barwy ciemnej – od brązowej, zielonkawej, do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu przechodzi w kolor ciemnobrązowy, szary lub zielonkawy. W smaku jest łagodny o żywicznym aromacie.

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej – właściwości

Jego wyższość nad miodami nektarowymi odznacza się większą zawartością soli mineralnych, białek, aminokwasów, olejków eterycznych. Miód spadziowy charakteryzuje się też wysoką aktywnością enzymów, większa zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów jak magnez, żelazo, wapń, mangan, miedź. Duża ilość składników biologicznie czynnych warunkuje jego szerokie zastosowanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne o wysokiej aktywności na bakterie chorobotwórcze. Najlepiej stosować go przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i płuc, chorobach serca, naczyń krwionośnych i nerwicach, zaparciach, biegunkach oraz w stanach zmniejszonej odporności organizmu. Miód ten wspomaga również leczenie osteoporozy.

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej – do czego użyć

Miód można stosować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze jest jedzenie go na kanapkach czy tostach. Służy jako substancja słodząca do napojów takich jak herbata, mleko, koktajle czy smoothie. Świetnie sprawdzi się do mycia twarzy, jest delikatniejsze niż mydło i bardzo dobrze nawilża skórę.



Specyficzne kody

EAN13
5904261039715

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło