Fasola Jaś Karłowy
✅ Nerkowaty, spłaszczony kształt, jednolite ubarwienie, a w smaku jest lekko słodkawa;
✅ Posiada wiele właściwości odżywczych;
✅ Europie znana jest od czasów wypraw Krzysztofa Kolumba;
✅ Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk;
✅ Biała fasola ma niski indeks glikemiczny;
✅ Spożywanie białej fasoli zwiększa odporność;
✅ Wspomaga pracę układu pokarmowego;
✅ Fasola biała wykorzystywana jest w wielu polskich, tradycyjnych daniach;
✅ Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia pracę układu krążenia.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Fasola „Jaś Karłowy”
Kolejna odmiana fasoli białej. Ma nerkowaty, spłaszczony kształt, jednolite ubarwienie, a w smaku jest lekko słodkawa. Fasola to bardzo dobre źródło białka roślinnego - ma więcej białka niż chociażby mięso, dlatego jest podstawą diety wegańskiej lub wegetariańskiej. "Piękny Jaś" to odmiana, która jest doceniana przez delikatny, słodkawy smak oraz wysoką zawartość magnezu. W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajduje się kilka rodzajów fasoli, takich jak fasola "Piękny Jaś" tyczkowy.
Fasola „Jaś Karłowy” - właściwości
Fasola jest bardzo dobry źródłem białka roślinnego, posiada więcej białka niż mięso, dlatego jest polecana dla osób stosujących dietę wegańska i wegetariańską. Znajdziemy z niej również dużo błonnika i witamin z grupy B. Zawiera także wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk. Jest bogata również w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Biała fasola ma niski indeks glikemiczny, z tego względu w medycynie ludowej przygotowywano z niej lek przeciwko cukrzycy. Posiada również magnez i wapń, które wzmacniają zęby i kości. Duża zawartość błonnika sprawia za to, że organizm czuje się nasycony, a także jest oczyszczony ze szkodliwych substancji i regulujący pasaż jelitowy. Spożywanie białej fasoli zwiększa odporność, poprawia metabolizm, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia pracę układu krążenia, a także wiele innych. Z tego względu warto włączyć fasolę białą do codziennej diety.
Fasola „Jaś Karłowy” - do czego użyć
Fasolę przed ugotowaniem powinno moczyć w wodzie ok. 8h, najlepiej zalać wodą wieczorem i rano ugotować do miękkości.
Fasola biała wykorzystywana jest w wielu polskich, tradycyjnych daniach. Można przygotować z niej wegański smalec, zupę fasolową, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do gulaszu czy jako główny składnik pasztetu wegetariańskiego. Można także ją dodawać do sałatek, a nawet można z niej stworzyć pastę. Zastosowań białej fasoli jest wiele. Pomysłowy kucharz potrafi przygotować nawet deser, wykorzystując fasolę.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.