Orzechy Makadamia
✅ Charakteryzują się kremowym smakiem;
✅ Orzechy Makadamia są okrągłe i mają bardzo twardą łupinę;
✅ Pochodzą z owocu dużego, wiecznie zielonego drzewa;
✅ Z spośród wszystkich orzechów mają największą zawartość tłuszczu;
✅ Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają wiele cennych właściwości leczniczych;
✅ Orzechy makadamia są źródłem witaminy A, E i witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez czy cynk;
✅ Orzechy wpływają na odpowiedni poziom dobrego cholesterolu;
✅ Ograniczają także tworzenie się w organizmie wolnych rodników;
✅ Składnik różnego rodzaju deserów, wypieków czy wyrobów cukierniczych, a także do owsianek.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Orzechy Makadamia
Orzechy makadamia pochodzą z owocu dużego, wiecznie zielonego drzewa, wywodzącego się ze wschodniej Australii. Charakteryzują się kremowym smakiem i mogą być zjadane osobno lub jako składnik różnego rodzaju potraw. Nazwa orzechu pochodzi od nazwy drzewa, z którego pochodzi. Pochodzi z terenów Australii, ale uprawiany jest również w Afryce Południowej i na Hawajach. Warto sprawdzić również nasze inne orzechy.
Orzechy Makadamia - właściwości
Orzechy Makadamia są okrągłe i mają bardzo twardą łupinę. W naszym sklepie znajdują się już rozłupane orzechy, a dokładniej niewielki orzeszek, schowany naturalnie w twardej łupinie. Z spośród wszystkich orzechów mają największą zawartość tłuszczu. Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają wiele cennych właściwości leczniczych. Orzechy makadamia są źródłem witaminy A, E i witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez czy cynk.
Jak spożywanie orzechów Makadamia wpływa na organizm? Przede wszystkim orzechy wpływają na odpowiedni poziom dobrego cholesterolu, z tego powodu spożycie Makadamii jest polecane osobom, które walczą zbyt wysokim cholesterolem. Ponadto orzechy mają działanie antyoksydacyjne - chronią przed stresem, opóźniają również proces starzenia się. Ograniczają także tworzenie się w organizmie wolnych rodników, które są bardzo szkodliwe na tkanki człowieka. Co ciekawe orzechy Makadamia zawierają dużą zawartość żelaza, dlatego osoby mające problemy z anemią powinny zainteresować się tym produktem.
Orzechy Makadamia - do czego użyć?
Orzechy makadamia charakteryzują się kremowym smakiem i mogą być zjadane osobno lub jako składnik różnego rodzaju deserów, wypieków czy wyrobów cukierniczych, a także do owsianek. Stanowią także źródło cennego oleju stosowanego zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Co ciekawe z orzechów Makadamia można stworzyć smaczne smarowidło. Wystarczy wsypać je na blaszkę i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po ostygnięciu mielimy je w blenderze, dolewamy trochę oleju roślinnego, a następnie taką mieszaninę wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe!