Płatki jaglane
✅ Powstają poprzez zgniecenie ziaren prosa;
✅ Idealnie nadają się do spożywania z mlekiem, w postaci jaglanki, z jogurtem czy z ulubionymi owocami;
✅ Nie zawierają glutenu;
✅ Korzystnym wpływem na układ nerwowy (poprawa koncentracji, zmniejszenie zmęczenia czy bezsenności);
✅ Zawierają cynk, który ma pozytywny wpływ na włosy czy paznokcie;
✅ Płatki jaglane bardzo dobrze działają na nerki;
✅ Nadadzą się jako baza do zdrowych batoników;
✅ Wyprodukowano w Polsce.
75
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Płatki jaglane
Płatki jaglane powstają poprzez zgniecenie ziaren prosa. Nie zawierają chemii, nawozów sztucznych i oprysków. Cechują się chrupką strukturą. Idealnie nadają się do spożywania z mlekiem, w postaci jaglanki, z jogurtem czy z ulubionymi owocami. Są bardzo zdrowe - posiadają wiele właściwości odżywczych ważnych dla organizmu człowieka. Warto również sprawdzić na naszym sklepie z żywnością BIO płatki jaglane ekologiczne..
Płatki jaglane - właściwości
Płatki jaglane powstają z prosa i dzięki temu nie zawierają glutenu. Dzięki ich właściwościom można cieszyć się korzystnym wpływem na układ nerwowy (poprawa koncentracji, zmniejszenie zmęczenia czy bezsenności) czy układ pokarmowy (pomagają w przypadku zaparć). Oprócz dużej ilości witaminy B, która wspiera, znajdziemy w nich także witaminę E, która przeciwdziała starzeniu. Co ciekawe płatki jaglane mają właściwości moczopędne, dlatego są często stosowane podczas problemów z oddawaniem moczu. Polecane są również osobom, które cierpią na syndrom chronicznego zmęczenia ze względu na swoje właściwości, które przeciwdziałają bezsenności i braku koncentracji.
Na tym nie kończą się zalety płatków jaglanych. Posiadają one lecytynę odpowiedzialną za regulowanie stężenia cholesterolu, a także cynk, który ma pozytywny wpływ na włosy czy paznokcie. Warto w tym miejscu zaznaczyć, by diabetycy uważali na płatki jaglane. Po ugotowaniu indeks glikemiczny tych płatków wynosi 71. Lepiej je wówczas spożywać na surowo. Ponadto płatki jaglane bardzo dobrze działają na nerki, dlatego są polecane osobom z problemami z oddawaniem moczu.
Płatki jaglane - do czego użyć
Płatki jaglane sprawdzą się doskonale na śniadanie w postaci jaglanki z mlekiem lub wodą. Stanowią również świetny dodatek do jogurtu. Jest to ich najpopularniejsze zastosowanie. Mogą być zdrowym zamiennikiem panierki do mięs i ryb. Idealnie nadadzą się jako baza do zdrowych batoników. Można je również zjadać na surowo. Warto zmieszać płatki jaglane z płatkami orkiszowymi czy płatkami owsianymi podczas przygotowania śniadania.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.