Płatki owsiane
✅ Podstawowy składnik pysznego śniadania - tak zwanej owsianki;
✅ Pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu;
✅ Usprawniają procesy trawienne;
✅ Spożywanie płatków znacznie obniża cholesterol we krwi;
✅ Źródło witamin B1, B5, E,a także minerałów jak wapń, magnez czy cynk;
✅ Zaliczają się do żywności funkcjonalnej XXI wieku;
✅ Płatki owsiane to produkt bezglutenowy;
✅ Zalecane są również w walce z cukrzycą typu 2;
✅ Płatki owsiane pasują niemal do wszystkiego.
59
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Płatki owsiane
Płatki owsiane to bardzo popularny przysmak w naszym kraju. Można je łączyć z wieloma produktami, są bardzo popularne w przypadku wszelakich diet lub dań, które są lekkie. Nie jest bowiem tajemnicą, że spożywanie płatków owsianych ma bardzo pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. To podstawowy składnik pysznego śniadania - tak zwanej owsianki. W naszym sklepie z żywnością znajdziesz również płatki owsiane ekologiczne.
Płatki owsiane – właściwości
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Regulują bowiem pracę jelit, usprawniając procesy trawienne. Według badań regularne spożywanie płatków znacznie obniża cholesterol we krwi. Ten produkt to na pewno niezbędna pozycja na liście zakupowej osób, które zmagają się z podwyższonym cholesterolem. Są również bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika.
Co ciekawe, płatki owsiane zaliczają się do żywności funkcjonalnej XXI wieku. Oznacza to, że ich pozytywny wpływ na organizm człowieka daleko wykracza poza "normalne" jedzenie, co stwierdzono wieloma badaniami pod kątem właściwości chemicznych, biologicznych, biochemicznych i klinicznych. Poza wymienionymi wcześniej zaletami, płatki owsiane wspierają właściwości obronne organizmu. Ponadto opóźniają procesy starzenia. To wszystko dzięki zawartości witamin B1, B5, E, a także wielu substancji mineralnych takich jak wapń, magnez czy cynk. Warto również pamiętać o tym, że płatki owsiane to produkt bezglutenowy, dlatego są polecane osobom cierpiącym na celiakię. Zalecane są również w walce z cukrzycą typu 2.
Płatki owsiane – do czego użyć
W przypadku tego składnika ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Niezależnie czy to proste i szybkie danie, czy coś wymagającego większego nakładu pracy – będzie to smaczne, gdyż płatki owsiane pasują niemal do wszystkiego. Spokojnie można dodawać do płatów mleko czy owoce. Nie przeszkodzi także jogurt. Nie ma także przeszkody w tym, aby stworzyć ciastka z płatków owsianych. Mogą również służyć jako panierka. Najpopularniejsze zastosowanie to jednak typowe owsianki.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii