• Nowy
Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA

Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA

15,50 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA

✅ Ziarno płaskurki pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych

Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin.

✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje

Posiada również właściwości anty-nowotworowe

✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu

Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych.

✅ Mąka jest pełnoziarnista przez co walory smakowe będą nieco bardziej intensywne.

Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA

Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA jest wytwarzana z ziarna płaskurki pozyskanego  z lokalnych gospodarstw rolnych. Są to certyfikowane, ekologiczne uprawy kontrolowane i badane przez jednostki certyfikujące. Ziarno płaskurki jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, wywodzi się z ziem należących do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Płaskurka posiada płaskie kłosy, przypominające jęczmień. Ziarna są okryte łuską. Ziarna trzeba pierwsze wyłuszczyć na specjalnych maszynach. Następnie wyłuskane ziarno jest gotowe do czyszczenia i mielenia na mąkę.

Mąka z płaskurki EKOLOGICZNA - wartości

Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. Ze względu na to, że zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową, jest lekkostrawna, a rodzaj glutenu, który zawiera znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje. Jeżeli szukamy zboża, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, powinniśmy sięgnąć po produkty z płaskurki. Substancja ta odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu. Płaskurka dostarcza nam także mnóstwo witaminy B2. Związek ten jest niezbędny dla wielu procesów naszych komórek. Posiada również właściwości anty-nowotworowe, łagodzi migrenowe bóle głowy, leczy anemię i dodaje energii.

Mąka z płaskurki EKOLOGICZNA - do czego użyć

Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Mąka z płaskurki graham 1850 jest mąką ciemną, wszystkie wypieki i wyroby z tej mąki będą posiadały ciemniejszy kolor. Przez to, że mąka jest pełnoziarnista walory smakowe będą nieco bardziej intensywne.

Wartość energetyczna:kJ/kcal

1469/346

Tłuszcz:

1,8 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,6 g

Węglowodany

68,4 g

W tym cukry:

1,2 g

Błonnik:

2,9 g

Białko:

12,7g

Sól:

0,008 g

Wyprodukowano w Polsce

Opis

Produkt ekologiczny
TAK

Specyficzne kody

ean13
5904261039500

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło