Kasza orkiszowa EKOLOGICZNA
✅ Ziarno pochodzi z ekologicznych, kontrolowanych upraw z naszej okolicy
✅ Powstaje z odpowiednio wypolerowanych i pokrojonych ziaren orkiszu
✅ Orkisz to prastara odmiana pszenicy, uprawiany jest od tysięcy lat.
✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin.
✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje
✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe
✅ Ziarno orkiszu zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy
✅ Posiada dużą ilość błonnika pokarmowego.
✅ Zawiera witaminy z grupy B, E, A i D
✅ Kasza orkiszowa to bardzo dobra podstawa do dań jednogarnkowych
✅ Idealna jako dodatek do obiadu mięs, warzyw, sosu lub gulaszu
✅ Można z niej przygotować pyszne śniadanie - gotować na mleku lub wodzie i dodać owoce, orzechy lub bakalie.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Kasza orkiszowa EKOLOGICZNA
Kasza orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu - pradawnej odmiany zboża należąca do rodziny zbóż pszenicznych. Ziarno pochodzi z ekologicznych, kontrolowanych upraw z naszej okolicy. Do uprawy nie wykorzystuje się żadnych nawozów sztucznych i oprysków chemicznych. Kasza orkiszowa EKOLOGICZNA jest uzyskiwana przez odpowiednie oczyszczenie i wypolerowanie ziarna, następnie takie ziarno jest krojone na kasze.
Kasza orkiszowa EKOLOGICZNA - wartości
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy zapomniana na stulecia. Obecnie znowu wraca na należne jej miejsce dzięki swoim właściwościom. Zawiera witaminy z grupy B, E, A i D. Warto również wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego, który jest kluczowy dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów i narzucają sobie dietę. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność. Wyroby z ziarna orkiszu znacznie obniżają poziom złego cholesterolu, chronią nasze serce oraz mają wiele innych dobrze wpływających na zdrowie właściwości.
Kasza orkiszowa EKOLOGICZNA - do czego użyć
Kasza orkiszowa to bardzo dobra podstawa do dań tak zwanych jednogarnkowych. Można ją oczywiście również traktować jako część obiadu i dodatek do mięs, warzywa, sosu lub gulaszu. Co ciekawe, można również z niej przygotować śniadanie. Wówczas należy ją gotować na mleku lub wodzie i dodać owoce, orzechy lub bakalie.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna: |
330 kcal |
Tłuszcz: |
1,18 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,24 g |
Węglowodany |
67,8 g |
W tym cukry: |
1,27 g |
Błonnik: |
3,85 g |
Białko: |
10,2 g |
Sól: |
0,01 g |
Wyprodukowano w Polsce
Specyficzne kody
- EAN13
- 5904261039524