• Nowy

Papryka słodka mielona

15,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie

Słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki

Papryka jest źródłem witaminy C, A, E

Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze.

✅ Wspiera pracę układu pokarmowego

Jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu.

Można przyprawić nią mięsa, ryby, warzywa

Idealnie pasuje jako przyprawa do sosów, czy różnego rodzaju marynat.

Można użyć jej do sałatek, gulaszu i zup

✅ Jest podstawową przyprawą w kuchni Węgierskiej

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Papryka słodka mielona

Papryka uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej, lecz różne jej odmiany, o zróżnicowanym poziomie ostrości, koloru i walorów smakowych pojawiają się w innych regionach świata. Przyprawa ta jest używana na całym świecie. Obok pieprzu czarnego jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku zmielenia suszonej papryki. Słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki. Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Papryka słodka mielona służy nie tylko jako wspaniała przyprawa, można jej użyć jako barwnika. Dzięki niej potrawy zyskują piękny czerwony kolor.

Papryka słodka mielona - właściwości

Papryka jest źródłem witaminy C, która jest bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dostarcza organizmowi bardzo wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Papryka słodka jest wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zawarte w niej witaminy C, A, E dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wspierają odporność. Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Chronią one organizm przez szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo przyprawa ta jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Słodka papryka wspiera pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Spożywanie papryki słodkiej razem ze zdrowymi tłuszczami takich jak oliwa z oliwek, pozwoli wydobyć z niej to co najlepsze, wtedy można w pełni cieszyć się z jej wartości prozdrowotnych.

Papryka słodka mielona - do czego użyć

Paprykę słodką mieloną można użyć na bardzo wiele sposobów. Można przyprawić nią mięsa, ryby, warzywa. Można dodać ją do podgrzanego oleju i zmieszać z innymi dodatkami. Idealnie pasuje jako przyprawa do sosów, czy różnego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z twarogiem, sałatkami, potrawami z pomidorami, gulaszami czy zupami. Węgrzy uwielbiają paprykę słodką, dlatego często jest podstawową przyprawą w kuchni Węgierskiej.

Specyficzne kody

EAN13
5904261039708

Zobacz także

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło