Ryż paraboliczny
✅ Jedna z najpopularniejszych odmian ryżu;
✅ Zachowuje bardzo dużo składników odżywczych;
✅ Odmiana długoziarnista i biała;
✅ Idealny w daniach na słodko i słono;
✅ Podstawa żywieniowa ogromnej części świata;
✅ Wysoki poziom niacyny;
✅ Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Ryż paraboliczny
Ryż paraboliczny - to jedna z najpopularniejszych odmian ryżu. Jest długoziarnista i biała, a także zachowuje bardzo dużo składników odżywczych dzięki procesom, przez które przechodzi. Zabiegi nazywają się paraboling, polegają na oddziaływaniu ciśnienia na ziarna, a następnie na wypolerowaniu powierzchni ziarna ryżu. Stąd sama nazwa - paraboliczny. Sprawdź również inne ryże dostępne w naszej ofercie.
Ryż paraboliczny - właściwości
Ryż paraboliczny stanowi podstawę żywieniową setek milionów ludzi na świecie. Wywodzi się z Azji, ale jest także hodowany w innych częściach globu. Warto zwracać uwagę na odmiany. Każda różni się kształtem, smakiem, poziomem oczyszczenia i przygotowaniem. Ryż paraboliczny zwany jest również paraboiled. Jest poddawany specjalnym procesom, by zachował jak najwięcej składników odżywczych. Dzięki temu wartości odżywcze ryżu parabolicznego znacznie przewyższają wartości zwykłego, białego ryżu!
Ryż składa się głównie z węglowodanów, niewielkiej ilości białka i bardzo małej zawartości tłuszczu. Warto zauważyć, że ryż paraboliczny nie klei się do siebie podczas gotowania. Dlaczego? Ponieważ procentowa zawartość amylozy jest znacznie większa niż amylopektyny. Dodatkowo poziom niacyny w ryżu parabolicznym jest znacznie wyższy. Tak samo jest z zawartością żelaza, którego jest aż 3-krotnie więcej w przypadku ryżu parabolicznego. Ryż jest także bezglutenowy.
Ryż paraboliczny - do czego użyć
Mało na świecie jest produktów tak uniwersalnych jak ryż paraboliczny. Przez swój w miarę neutralny smak można go wykorzystać do wielu rzeczy. Przede wszystkim stanowi podstawę podczas obiadów, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki czy kaszę.
Dzięki temu, że ryż nie skleja się, dobrze sprawdza się zatem w sałatkach i jako dodatek do dań głównych z sosami warzywnymi i mięsnymi. Można go stosować do sałatek słodkich i słonych, a także do deserów. Kto nie jadł nigdy ryżu z jabłkami czy truskawkami? Ryż wystarczy wrzucić do gorącej wody i gotować 12-18 minut, w zależności jak bardzo chcemy go "zmiękczyć".
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.