Ryż jaśminowy
✅ Uzupełnia witaminy, elektrolity, tłuszcze i minerały w organizmie
✅ Odmiana długoziarnista
✅ Charakterystyczny słodki aromat i śnieżnobiały kolor
✅ Podstawa diety dla sportowców
✅ Lekkostrawny, polecany osobom na dietach odchudzających
✅ Na długo pozostawia uczucie sytości
✅ Nie zawiera glutenu
✅ Obniża poziom cholesterolu we krwi
✅ Zawiera żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas
✅ Dostarcza witamin z grupy B oraz witaminę E
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Ryż jaśminowy
Pochodzi z Tajlandii, gdzie jest najczęściej spożywanym rodzajem ryżu. Po ugotowaniu jest lepki. Jest to odmiana długoziarnista, chrakteryzująca się śnieżnobiałym kolorem i słodkim aromatem. Ryż jaśminowy ze względu na swoje właściwości jest szczególnie często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi składnik wielu dań. Skąd taka nazwa ryżu? Ma lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu. Sprawdź również inne ryże dostępne w naszej ofercie.
Ryż jaśminowy - właściwości
Ryż jaśminowy posiada szeroką gamę właściwości odżywczych. Zawiera mikroelementy takie jak cynk, magnez, żelazo, fosfor i potas. Jest również świetnym źródłem białka i witamin z grupy B oraz witaminy E. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na celiakię. Ryż jaśminowy jest także szczególnie polecany osobom stosującym diety odchudzające oraz sportowcom. Jest uznawany za produkt lekkostrawny, jednocześnie na długo pozostawiający uczucie sytości.
Dlaczego sportowcy często korzystają z dań, w których uwzględnia się ryż jaśminowy? To bardzo proste. Ta odmiana jest lekkostrawna, nie powoduje problemów z trawieniem. Uzupełnia także witaminy, elektrolity, tłuszcze i minerały, czyli rzeczy absolutnie niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto ryż jaśminowy pozostawia w nas uczucie sytości, dzięki temu doskonale sprawdza się na dietach odchudzających.
Ryż jaśminowy zawiera różnego rodzaju sole mineralne, takie jak: magnez, żelazo, fosfor, cynk i potas. Z kolei jeśli mówimy o witaminach, to ta odmiana ryżu dostarczy naszemu organizmowi witaminy z grupy E i witaminę E.
Ryż jaśminowy - do czego użyć
Ryż jaśminowy może być wykorzystywany zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i ryb i warzyw.
Ze względu na swój słodkawy posmak z powodzeniem może stanowić również bazę do wielu deserów! Szczególnie dobrze sprawdzi się jako składnik dań kuchni azjatyckiej, jak na przykład kurczak po tajsku. Bez problemu może zastąpić ciężkostrawne produkty i zapewnić odpowiednią ilość białka i węglowodanów w każdej potrawie.
Aby w prosty sposób przygotować ryż jaśminowy, należy wsypać jego odpowiednią ilość do garnka, zalać wodą i dokładnie opłukać, a po chwili odcedzić. Powtórzyć czynność dwukrotnie, a następnie ponownie zalać wodą i postawić na ogniu, aby doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut i gotowe!
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.