Ryż Arborio do risotto
✅ To specyficzna odmiana ryżu, która jest idealna do risotto;
✅ Szczególnie znana w północnej części Włoch;
✅ Jest większy, ma bardziej owalny niż podłużny kształt od innych gatunków, a także posiada perłowy połysk;
✅ Arborio jest bogate w amylopektynę - skrobię obecną w ryżu;
✅ Ryż arborio jest odporny na ciepło i gotowanie, a także pochłania lepiej płyny, aromaty i kolory, dlatego jest idealny do risotto;
✅ Nie zawiera glutenu;
✅ Jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają organizmowi energii;
✅ Posiada sporo błonnika;
✅ Znajduje się w nim sporo potasu, a ten minerał jest odpowiedzialny za gospodarkę wodną w organizmie.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Ryż Arborio do risotto
To specyficzna odmiana ryżu, która jest idealna do risotto. Jest szczególnie znana w północnej części Włoch, gdzie przygotowuje się w wielu domach risotto na bazie ryżu arborio. Tego typu ryż wywodzi się z podgatunku ryżów japonica, które pochodzą z Azji. Do Włoch zawędrował przez Sycylię, gdzie z kolei spopularyzowali ryż Arabowie jeszcze w średniowieczu. Można śmiało twierdzić, że to jedyny ryż, który tak mocno podbił serca Włochów, że może konkurować z tamtejszym makaronem - pastą. Sprawdź również inne ryże dostępne w naszej ofercie.
Ryż Arborio do risotto - właściwości
Czym różni się ten rodzaj ryżu? Nie jest to zwykły ryż, który jemy na co dzień w różnych daniach. Przede wszystkim wygląda on inaczej. Jest większy, ma bardziej owalny niż podłużny kształt od innych gatunków, a także posiada perłowy połysk. To, co go wyróżnia to fakt, że arborio jest bogate w amylopektynę - skrobię obecną w ryżu. Dlaczego ta odmiana ma więcej skrobi? Ponieważ jest poddawana mniejszemu mieleniu niż tradycyjny ryż długoziarnisty. Dzięki tym cechom ryż arborio jest odporny na ciepło i gotowanie, a także pochłania lepiej płyny, aromaty i kolory, dlatego jest idealny do risotto.
Co z właściwościami zdrowotnymi? Ryż Arborio do risotto jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają organizmowi energii. Ponadto znajduje się w nim sporo potasu, a ten minerał jest odpowiedzialny za gospodarkę wodną w organizmie. Ponadto ryż posiada witaminę E, zwaną również witaminą młodości, ponieważ ma ona zdolności antyoksydacyjne, czyli zwalcza wolne rodniki. Co ciekawe ryż do risotto nie zawiera glutenu, za to posiada sporo błonnika, co może wpłynąć na oczyszczenie jelita grubego, a także na uczucie sytości.
Ryż Arborio do risotto - do czego użyć
Oczywiście do risotto! Ryż Arborio gotuje się nieco dłużej, bo nawet kilkanaście minut. Ponadto, gdy już przygotowujemy z niego risotto, wsypujemy podgotowany ryż do sosu, by tam również się chwilę pogotował, a także przejął aromat i smak sosu, nieco go wchłaniając. Dodatkowo tej odmiany ryżu można wykorzystać do chociażby zup czy sosów.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.