Soczewica czerwona
✅ Uznawana jest za jedną z najstarszych roślin;
✅ Jest niezastąpiona w kuchni wegańskiej;
✅ Nasiona soczewicy cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość białka;
✅ Przede wszystkim soczewica czerwona zalicza się do produktów niskokalorycznych;
✅ Jest źródłem wielu witamin, zwłaszcza z grupy B;
✅ Dodatkowo posiada w sobie witaminę K, a także liczne minerały, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas;
✅ Jest ona zalecana osobom z nadciśnieniem i chorobami serca;
✅ Spożywanie soczewicy przez długi czas może wpłynąć pozytywnie na poziom cukru i cholesterolu w organizmie;
✅ Czerwona soczewica charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym;
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Soczewica czerwona
Soczewica czerwona jest to gatunek należący do warzyw strączkowych z rodziny roślin bobowatych. Uznawana jest za jedną z najstarszych roślin. Nasiona soczewicy cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość białka. Powszechne w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Na razie nie jest jeszcze tak popularna w kuchni polskiej, ale stopniowo się to zmienia. Soczewicą czerwoną warto się zainteresować, przeczytaj dlaczego.
Soczewica czerwona - właściwości
Przede wszystkim soczewica czerwona zalicza się do produktów niskokalorycznych. Aż 100 gram ugotowanych ziaren to zaledwie 120 kcal. Dodatkowo to warzywo jest źródłem wielu witamin, zwłaszcza z grupy B. Dodatkowo posiada w sobie witaminę K, a także liczne minerały, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas. Co interesujące, w soczewicy czerwonej znajduje się stosunkowa mała ilość sodu, dlatego jest ona zalecana osobom z nadciśnieniem i chorobami serca. Poleca się ją również kobietom w ciąży, dzięki temu, że zawiera kwas foliowy.
Czerwona soczewica charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, jest więc bezpieczna dla diabetyków. Co jeszcze można powiedzieć o tej roślinie? To produkt lekkostrawny, niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo pożywny, zawierający bardzo dobrej jakości białko, które jest niezbędne dla organizmu. Z tego względu soczewica cieszy się coraz większą popularnością na świecie. Spożywanie soczewicy przez długi czas może wpłynąć pozytywnie na poziom cukru i cholesterolu w organizmie, a także obniżyć ciśnienie i usprawnić pracę jelit.
Soczewica czerwona - do czego użyć
Może być wykorzystana do rożnego rodzaju past do kanapek, farszu do pierogów, krokietów, naleśników. Idealna będzie jako dodatek do zup czy sałatek. Świetnie sprawdzi się również w formie pasztetu. Można także zrobić z niej mąkę i wykorzystać do wypieków bezglutenowych. Jest niezastąpiona w kuchni wegańskiej, bo można z niej przyrządzić burgery, czy pierogi. Sprawdź również soczewicę zieloną, którą mamy w sklepie.
Ciekawostką o soczewicy czerwonej jest to, że jest to jedna z najszybciej gotujących się odmian soczewicy. W przeciwieństwie do innych rodzajów soczewicy, które wymagają dłuższego gotowania i moczenia, soczewica czerwona gotuje się bardzo szybko i nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.