Ksylitol

36,00 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Zwany cukrem brzozowym;

✅ Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinoodporność;

✅ Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8, dla porównania cukier biały wynosi 70;

✅ Minimalizuje objawy próchnicy, jak i zmniejsza ryzyko jej wystąpienia w przyszłości;

✅ Cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych;

✅ Można stosować go jako zamiennik cukru białego;

✅ Ksylitol zawiera nawet 40% mniej kalorii niż cukier biały;

✅ Ma działanie bakteriobójcze.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Ksylitol fiński

Jest to zamiennik cukry białego, charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, przez co jest popularny wśród cukrzyków i osobom zmagającym się z otyłością i insulinoopornością. Inaczej zwany cukrem brzozowym, ponieważ pochodzi z kory brzozy fińskiej. Ksylitol swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jego smak również jest podobny, charakteryzuje się jednak delikatnym miętowym posmakiem. W naszej ofercie znajduje się również erytrytol, który posiada podobne właściwości. Dla fanów tradycyjnego smaku mamy cukier trzcinowy złocisty.

Ksylitol fiński – właściwości

Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinoodporność. Powodem jest indeks glikemiczny ksylitolu, który wynosi 8, dla porównania cukier biały wynosi 70. Ksylitol nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej, przez co staje stosuje się go w profilaktyce próchnicy u dzieci. Minimalizuje objawy próchnicy, jak i zmniejsza ryzyko jej wystąpienia w przyszłości.

Naturalny substytut cukru, który może przyczynić się do utrzymania zdrowia jamy ustnej. Ksylitol jest cukrem alkoholowym, który występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, a także w kory drzewa brzozowego i innych gatunków drzew. Badania wykazały, że ksylitol ma wiele korzyści dla zdrowia jamy ustnej, takich jak zmniejszenie ilości bakterii Streptococcus mutans, które są głównym czynnikiem powodującym próchnicę. Ponadto, ksylitol nie jest przetwarzany przez bakterie w jamie ustnej na kwas, który jest szkodliwy dla szkliwa zębów, co przyczynia się do utrzymania ich zdrowia i zapobiegania powstawaniu próchnicy.

Na podstawie wielu badań naukowych stwierdzono, iż cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych. Stosunkowo jest również mało kaloryczny, co jest kolejnym powodem wyższości ksylitolu nad cukrem białym. Szacuje się, że ksylitol zawiera nawet 40% mniej kalorii niż cukier biały. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze, jest z tego powodu pożądanym dodatkiem do past do zębów czy gum do żucia. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do gromadzenia się gazów w jelitach oraz może prowadzić do biegunki.

Ksylitol fiński – do czego użyć

Można stosować go jako zamiennik cukru białego. Można dodawać go do wypieków, słodzić herbatę, czy dodawać go do różnego rodzaju koktajli czy deserów.

Spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, w tym biegunki. Należy wprowadzać go do swojej diety stopniowo.

Zobacz także

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło