Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Czym jest żywność BIO

Czym jest żywność ekologiczna?

Co sprawia, że żywność uznawana jest za ekologiczną? Sporo osób najprawdopodobniej machnie ręką na ten mały, zielony znaczek z listkiem i uzna, że to pic na wodę. Jest to nieprawdą! By produkt mógł się pochwalić takim oto znaczkiem, musi przejść naprawdę ciężką i wymagającą drogę, jednak dzięki temu klient może mieć 100% pewność, że kupuje bardzo zdrową żywność.

Co to znaczy ekologia?

Ekologia to nauka, która zajmuje się strukturą i funkcjonowaniem przyrody, bada zależności pomiędzy organizmami żywymi, a środowiskiem, skupia się także na ich wzajemnych relacjach. Można przedstawić tą definicję jako naukę o porządku w przyrodzie lub jej braku oraz o konsekwencjach wynikających z tego porządku i nieporządku dla istnienia biosfery i człowieka.

Przejdźmy do najważniejszego…

Czyli do konkretów! Żywność ekologiczna jest definiowana jako produkty spożywcze o obniżonym lub całkowitym wyeliminowaniu zanieczyszczeń chemicznych. Produkty te są uzyskiwane z surowców pochodzących z ekologicznych gospodarstw rolnych, które wykorzystują alternatywne metody produkcji. Wszystko oparte jest na rozporządzeniu Rady Wspólnoty Europejskiej, więc produkt pochodzący z gospodarstwa ekologicznego posiada jakość zdrowotną podpartą wymaganymi przepisami prawnymi. Zatem produkcja ekologiczna charakteryzuje się stosowaniem w gospodarstwie procedur produkcji zgodnej z powyższym rozporządzeniem. Co to w praktyce oznacza? To, że chociażby rolnik nie może stosować jakichkolwiek środków chemicznych przez kilka lat wstecz, zanim posieje nasiona, które w przyszłości zmienią się na żywność ekologiczną!

Jak wygląda historia ekologii?

Początki działalności ekologii określa się na lata 20 XX wieku. W tym okresie wszystko rozpoczęło się od austriackiego przyrodnika i filozofa R. Steina. Stworzył on koncepcję, która mówiła o zależności pomiędzy człowiekiem, kosmosem i ziemią, która uwarunkowuje  ścisły związek człowieka z przyrodą. Związek ten wywołuje przyjazny wpływ człowieka na przyrodę bez angażowania w naturalne ekosystemy. Taka filozofia pomagała w rozwoju rolnictwa, w którym używało się do uprawy roślin środków biodynamicznych, przyrządzając np. nawóz z pokrzyw i innych chwastów oraz odpadów, ulegających biodegradacji.

Polska historia ekologicznego rolnictwa

W Polsce za pioniera rolnictwa ekologicznego można uważać S. Karłowskiego, który już w 1930 r. założył gospodarstwo ekologiczne. Tą koncepcję rolnictwa zaczęło rozpowszechniać Towarzystwo Krzewienia Zasad Życia i Gospodarki Zgodnej z Przyrodą. Zmiany ustrojowe, których dokonano po Drugiej Wojnie Światowej nie wspierały rozwoju rolnictwa ekologicznego z powodu chęci sprzedaży nawozów sztucznych przez tamtejszą władzę. Jednak już w latach siedemdziesiątych XX wieku coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na pozostałości zanieczyszczeń w żywności. Pochodziły one z substancji, których używano w środkach ochrony roślin (m.in. DDT, lindanu, aldryny, dieldryny), nawozach sztucznych (azotany), a także środowiskach (metale ciężkie, dioksyny i inne). Nie od dzisiaj wiadomo, że zanieczyszczenia te mają znaczny wpływ na stan naszego zdrowia i mogą być przyczyną bardzo różnych chorób nie tylko metabolicznych, lecz też nowotworowych i wielu innych, determinowanych rodzajem zanieczyszczenia. Nie jest zaskoczeniem, że zaczęto podejmować działania mające na celu ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie substancji chemicznych w produktach spożywanych przez ludzi. W tym samym czasie rozpoczęła się działalność ruchów społecznych dążących w kierunku eliminacji tych zagrożeń oraz promowaniu upraw ekologicznych. Działania te wymusiły na mocodawcach konieczność oddzielnych regulacji prawnych, dotyczących rolnictwa ekologicznego, które podjęłoby produkcję żywności wolnej od zanieczyszczeń. W ten sposób powstały rozporządzenia oraz ustawy, które zawierają w sobie przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego, opisane pokrótce wcześniej.

Tu pojawiamy się my!

Idąc za ideą ekologii produkujemy różne produkty z certyfikatem ekologicznym i pomagamy przyrodzie oraz ludziom czerpać z tego jak największe korzyści. Zdrowie oraz życie w zgodzie z naturą to bardzo ważne rzeczy, do których coraz więcej ludzi podchodzi z rozwagą. Kupując żywność ekologiczną dbamy o nasze środowisko, ale także o nasze zdrowie.