Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk
Nasza historia

Nasza firma położona jest w małej, lecz urokliwej miejscowości Kopytowa koło Krosna, na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce.

Zajmujemy się mieleniem zboża na mąkę oraz wytwarzaniem kaszy i otrąb tradycyjnymi metodami. Ponad pół wieczne doświadczenie sprawia, że jakość naszych produktów jest na najwyższym poziomie.

Jak zaczynaliśmy?

Historia naszej firmy sięga 1953 roku, kiedy mój dziadek Wojciech Sajdak rozpoczął budowę elektrycznego młyna w miejscowości Kopytowa. Czasy po II Wojnie Światowej a zarazem początek Polskiej Republiki Ludowej to czasy, w których bardzo ograniczono wolny rynek i wszelką działalność prywatną. Z tego powodu młyn po niespełna roku mielenia zboża został upaństwowiony i włączony w struktury własnościowe PRL-u. Z kolei założyciel - Wojciech Sajdak - został przeniesiony do innego młyna, gdzie pracował jako kierownik.

Nasza rodzina dołożyła wszelkich starań aby odzyskać  rodzinny interes. Dzięki temu, już w 1981 roku udało się odkupić młyn od GS Chorkówka, a w latach 90' przeprowadzono gruntowny remont, który był początkiem długiego procesu odbudowy. Wykonaliśmy nowe instalacje, zamontowaliśmy nowe maszyny, ponieważ budynek wymagał unowocześnienia. Mój dziadek w 1994 roku przekazał cały interes w moje ręce. Mimo początkowych trudności związanych z kontynuacją produkcji, dzięki pomocy rodziny udało się na nowo ożywić pracę młyna.

   

W 2000 roku zakupiliśmy linię technologiczną do produkcji kaszy jęczmiennej, a w kolejnych latach unowocześniliśmy, a zarazem nie zrezygnowaliśmy z tradycyjnego przemiału mąki. Wraz z nadejściem XXI wieku doszło do wielu zmian w funkcjonowaniu działalności. Dotychczas opieraliśmy się na ludziach z okolicznych miejscowości, którzy przywozili swoje zboże na przemiał, z którego uzyskiwali mąkę na użytek własny. Coraz więcej osób jednak rezygnowało z takiego sposobu pozyskiwania mąki, a my ponownie musieliśmy się zmierzyć z nowymi wyzwaniami.

Rok 2008

Postawiliśmy na liczniejszą sprzedaż naszych produktów do klientów detalicznych oraz sklepów spożywczych. Chlubą naszego młyna są produkty bez żadnych polepszaczy, wybielaczy, antyzbrylaczy, a także innych dodatków, które sztucznie poprawiają jakość. Polegaliśmy i nadal polegamy na lokalnych rolnikach.

Prawdziwy przełom jednak dopiero nadchodził. W 2014 roku otrzymaliśmy certyfikat produkcji ekologicznej, co jest gwarantem wysokiej jakości naszych wyrobów. Ziarna pozyskiwane są z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które również mogą pochwalić się ekologiczną uprawą. W tamtym momencie ekologiczna mąka była mało spotykanym produktem. Dodatkowo cały czas stopniowo remontowaliśmy młyn, montując m.in. prostą linię do pakowania mąki, a trwające zmiany doskonale oddają zdjęcia z kolejnych lat.

Rok 2012

W 2015 zdecydowaliśmy się na sprzedaż internetową, stawiając pierwszy sklep w cyfrowej rzeczywistości. Również nie było to oczywiste rozwiązanie - zakupy internetowe nie były jeszcze aż tak powszechne, a na pewno nie zakupy produktów spożywczych. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogliśmy się otworzyć na klientów z całego kraju. Bez internetu byłoby to niemożliwe. Jesteśmy zbyt małą firmą, byśmy mieli dostęp do wielkich sieci handlowych, obsługujących wszystkie województwa. Początkowo asortyment sklepu skupiał się na mąkach, kaszach i otrębach.

Nasz pierwszy sklep internetowy

Nasi kochani klienci z całej Polski, a także mąki ekologiczne sprawiały, że mogliśmy się rozwijać w tempie dotąd niespotykanym w naszym młynie. W latach 2018-2020 doszło do kolejnych kroków milowych - przede wszystkim postawiliśmy na energię odnawialną, montując panele słoneczne na dachu, a także zbudowaliśmy halę magazynową. Była to największa rozbudowa młyna od niemal 30 lat.

Rok 2024

Jednocześnie ubogacaliśmy naszą ofertę kolejnymi produktami - dodatkami do pieczenia, ziarnami, bakaliami, artykułami kuchennymi i wieloma innymi. Otworzyliśmy także tłocznię olejów, zwykłych jak i ekologicznych. W 2022 roku zostaliśmy laureatem krajowym AgroLigi, za co otrzymaliśmy wyróżnienie od Prezydenta Polski, a także otrzymaliśmy tytuł Mistrza Wojewódzkiego w kategorii "Firmy". Nasze produkty znajdują się w kuchniach Polek i Polaków w całym kraju, a także w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Ponadto liczne rzemieślnicze piekarnie, a także restauracje stawiające na wysoką jakość, codziennie korzystają z naszych mąk.

Rok 2024

Tego wszystkiego nie byłoby bez Was - naszych klientów. Dziękujemy za każde zamówienie, które wykonujemy z największą starannością. A będzie jeszcze lepiej!