Pieprz czarny ziarnisty
✅ Jedna z najpopularniejszych przypraw w każdej kuchni;
✅ Można go używać w niezmienionej formie;
✅ Był znanym lekarstwem wśród wielu pokoleń na zatrucie pokarmowe i przeziębienie;
✅ Wykazuje działanie m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwwymiotne, przeciwbakteryjne;
✅ Związki zawarte w tej przyprawie zwiększają produkcję soków trawiennych;
✅ Przyprawa zawiera przede wszystkim piperynę;
✅ Podkreśli smak dania;
✅ Pieprz jest silnym antyoksydantem.
Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!
Pieprz czarny ziarnisty
Najprawdopodobniej obok soli najpopularniejsza przyprawa świata. Absolutna podstawa każdego kucharza. Kiedyś ceniony równie wysoko, co złoto, dzisiaj znacznie bardziej powszechny. Zapotrzebowanie na pieprz było jednym z powodów wyprawy Vasco da Gamy na Wschód i zarazem odkrycia nowych dróg morskich. To jedna z najpopularniejszych przypraw w każdej kuchni, dlatego warto mieć jej większe opakowania. Kupując większe opakowanie zaoszczędzimy czasu na zakupy, a także pieniędzy.
Pieprz czarny ziarnisty - właściwości
Pierwsze skojarzenie powstałe z pieprzem to ostry smak, w odpowiedniej ilości jednak podkreśli smak dania. Pieprz jednak nie jest ceniony tylko za walory smakowe, ale także za właściwości odżywcze. Znane są od dawna, chociażby dodawany pieprz do alkoholi wysokoprocentowych był znanym lekarstwem wśród wielu pokoleń na zatrucie pokarmowe i przeziębienie. Sprawdź również nasze inne przyprawy.
Ponadto pieprz posiada wiele innych właściwości. Przyprawa zawiera przede wszystkim piperynę, a także błonnik, białko czy skrobię. Warto go włączyć do codziennej diety z tych powodów. Pieprz jest silnym antyoksydantem, a także wykazuje działanie m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwwymiotne, przeciwbakteryjne czy przeciwskurczowe. Ponadto związki zawarte w tej przyprawie zwiększają produkcję soków trawiennych. Dzięki temu cały proces trawienia ulega usprawnieniu.
Pieprz czarny ziarnisty - do czego użyć
Absolutnie do wszystkiego! Można go używać w niezmienionej formie - ziarnistej - jako dodatek chociażby do zup czy mięs, ryb i marynat. Można go także zmielić, korzystając z prostych młynków, które dostępne są u nas na stronie W TYM MIEJSCU Taki zmielony pieprz można dodawać do każdego dania, w celu podkreślenia jego smaku. Także popularne jest dodawanie pieprzu do gotowego jedzenia - zupełnie jak sól drobną. Niektórzy wykorzystują również pieprz do stworzenia nietypowej nalewki - pieprzówki.
Zobacz także
-
Produkty z tej samej kategorii
chat Komentarze (0)Na razie nie dodano żadnej recenzji.