Miód ekologiczny – zbierany jest z podkarpackich lasów, łąk i polan o szczególnej i wyjątkowej czystości tereny. Znak rolnictwa ekologicznego jest gwarancją najwyższej jakości produktów. Aby móc umieścić taki znak na etykiecie wymagane jest posiadanie certyfikatu jakości ekologicznej miodu, wydawanego corocznie przez jednostkę certyfikującą, po procesie kontroli producenta i spełnieniu wielu wymagań. Samo rozpoczęcie produkcji musi być poprzedzone okresem przejściowym, w który, następuje całkowita wymiana plastrów, uli bądź ich elementów na nowe, wolne od skażeń spowodowanych m.in. dotychczasowym stosowaniem leków w rodzinach pszczelich. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ w tych plastrach składany jest przez pszczoły miód. Wirowanie miodu może odbywać się tylko w pasiece ekologicznej wyposażonej w pracownię pszczelarską, spełniającą wymogi higieniczne i weterynaryjne.

Znaleziono 5 produktów dla Ciebie.

Pokazano 1-5 z 5 pozycji

Miód ekologiczny – zbierany jest z podkarpackich lasów, łąk i polan o szczególnej i wyjątkowej czystości tereny. Znak rolnictwa ekologicznego jest gwarancją najwyższej jakości produktów. Aby móc umieścić taki znak na etykiecie wymagane jest posiadanie certyfikatu jakości ekologicznej miodu, wydawanego corocznie przez jednostkę certyfikującą, po procesie kontroli producenta i spełnieniu wielu wymagań. Samo rozpoczęcie produkcji musi być poprzedzone okresem przejściowym, w który, następuje całkowita wymiana plastrów, uli bądź ich elementów na nowe, wolne od skażeń spowodowanych m.in. dotychczasowym stosowaniem leków w rodzinach pszczelich. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ w tych plastrach składany jest przez pszczoły miód. Wirowanie miodu może odbywać się tylko w pasiece ekologicznej wyposażonej w pracownię pszczelarską, spełniającą wymogi higieniczne i weterynaryjne.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło