BIO Miód spadziowy ze spadzi iglastej EKOLOGICZNY 440g
✅ Miód posiada certyfikat EKOLOGICZNY;
✅ Pochodzi z czystych, Podkarpackich lasów i polan;
✅ Pozyskuje się go ze spadzi iglastej;
✅ W smaku jest łagodny o żywicznym aromacie;
✅ Jest to panaceum na wielorakie dolegliwości;
✅ Znakomicie sprawdza się przy chorobach górnych dróg oddechowych;
✅ Posiada szerokie zastosowanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie;
✅ Miód można jeść na kanapkach lub tostach;
✅ Służy jako substancja słodząca do herbaty, mleka, koktajli czy innych napojów.
Kod produktu: 374
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
BIO Miód spadziowy ze spadzi iglastej EKOLOGICZNY
Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Zawiera w swoim składzie ok 18% wody, 65-80% węglowodanów (cukry proste – glukoza, fruktoza, wielocukry – melecytoza, maltoza), a także związki białkowe, kwasy organiczne aminokwasy, olejki eteryczne i inne. Dzięki temu miód uważany jest za produkt leczniczy, odżywczy i odtruwający. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem polegającym na przemianie patoki w krupiec, czyli postaci płynnej w stałą. W związku ze składem z miodu prędzej czy później musi dojść do wytrącania ciała stałego, czyli krystalizacji.
Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego warto uważać podczas domowej dekrystalizacji tego produktu. Aby miód odzyskał swoją płynną postać należy włożyć słoik do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą i delikatnie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką. W zależności od stopnia krystalizacji oraz od wielkości słoika, miód rozpuści się po kilku lub kilkunastu godzinach bez utraty swoich właściwości odżywczych i leczniczych.
Miód ekologiczny – zbierany jest z podkarpackich lasów, łąk i polan o szczególnej i wyjątkowej czystości tereny. Znak rolnictwa ekologicznego jest gwarancją najwyższej jakości produktów. Aby móc umieścić taki znak na etykiecie wymagane jest posiadanie certyfikatu jakości ekologicznej miodu, wydawanego corocznie przez jednostkę certyfikującą, po procesie kontroli producenta i spełnieniu wielu wymagań. Sprawdź również nasze inne miody ekologiczne, które mamy w ofercie.
Samo rozpoczęcie produkcji musi być poprzedzone okresem przejściowym, w który, następuje całkowita wymiana plastrów, uli bądź ich elementów na nowe, wolne od skażeń spowodowanych m.in. dotychczasowym stosowaniem leków w rodzinach pszczelich. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ w tych plastrach składany jest przez pszczoły miód. Wirowanie miodu może odbywać się tylko w pasiece ekologicznej wyposażonej w pracownię pszczelarską, spełniającą wymogi higieniczne i weterynaryjne.
BIO Miód spadziowy ze spadzi iglastej EKOLOGICZNY – właściwości
Jego wyższość nad miodami nektarowymi odznacza się większą zawartością soli mineralnych, białek, aminokwasów, olejków eterycznych. Miód spadziowy charakteryzuje się też wysoką aktywnością enzymów, większa zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów jak magnez, żelazo, wapń, mangan, miedź. Duża ilość składników biologicznie czynnych warunkuje jego szerokie zastosowanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie.
Źródłem miodu spadziowego jest obszar naturalnych terenów lasów iglastych występujących w województwie podkarpackim. Zbierany jest on głównie w obrębie siedemnastu nadleśnictw oraz dwóch Parków Narodowych oraz Jaśliskiego Parku krajobrazowego, gdzie poziom lesistości kształtuje się od 30 do 90%. Miód ze spadzi iglastej jest barwy ciemnej – od brązowej, zielonkawej, do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu przechodzi w kolor ciemnobrązowy, szary lub zielonkawy. W smaku jest łagodny o żywicznym aromacie.
Wykazuje on działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne o wysokiej aktywności na bakterie chorobotwórcze. Najlepiej stosować go przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i płuc, chorobach serca, naczyń krwionośnych i nerwicach, zaparciach, biegunkach oraz w stanach zmniejszonej odporności organizmu. Miód ten wspomaga również leczenie osteoporozy.
BIO Miód spadziowy ze spadzi iglastej EKOLOGICZNY – do czego użyć
Miód można stosować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze jest jedzenie go na kanapkach czy tostach. Służy jako substancja słodząca do napojów takich jak herbata, mleko, koktajle czy smoothie. Świetnie sprawdzi się do mycia twarzy, jest delikatniejsze niż mydło i bardzo dobrze nawilża skórę.
Kraj pochodzenia: Polska
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.