BIO Amarantus ziarno EKOLOGICZNE 1kg
Wystaw opinię o produkcie
✅ Uprawy tej rośliny znane są od tysięcy lat;
✅ Nie posiada w sobie naturalnie glutenu;
✅ Ziarno amarantusa jest ekologiczne, pochodzi z ekologicznych upraw;
✅ Kopalnia witamin i minerałów, a także białka, błonnika i jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych;
✅ Przyczyni się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego;
✅ Wpływa pozytywnie na działanie mięśni, ale także oczu, włosów, skóry i paznokci;
✅ Stanowi dodatek wzbogacający mieszanki do wypieku chleba, ciasta i placków;
✅ Urozmaicenie obiadu.
Kod produktu: 333
odbiór w siedzibie firmy
Koszty dostawy wybranego produktu
-
DHL Kurier 18,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 20,90 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
DHL POP (Punkty odbioru) 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
BIO Amarantus ziarno EKOLOGICZNE
Amarantus to zboże, które z powodzeniem zastąpi ziemniaki, kaszę lub makarony, naturalnie nie zawiera glutenu. Uprawy tej rośliny znane są od tysięcy lat, były uprawiane już w czasach Inków i Azteków. Wywodzi się z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy amarantus przybył znacznie później, początkowo w celach ozdobnych, później zaczęto go spożywać. Nasze ziarno amarantusa jest ekologiczne, pochodzi z ekologicznych upraw, jest więc hodowane w pełni naturalnie, bez chemii, nawozów sztucznych i oprysków. Sprawdź też inne dodatki do pieczenia ekologiczne dostępne w naszym sklepie.
BIO Amarantus ziarno EKOLOGICZNE - właściwości
Ziarna amarantusa to kopalnia witamin i minerałów, a także białka, błonnika i jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe wystarczy 50 gram, by zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na fosfor. Regularne spożywanie amarantusa przyczyni się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego. Wpływa pozytywnie na działanie mięśni, ale także oczu, włosów, skóry i paznokci. Jedną z ciekawszych właściwości ziaren amarantusa jest to, że są one bogate w białko i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je cennym źródłem protein dla wegetarian i wegan. Dodatkowo, ziarna amarantusa są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo oraz wapń.
Warto też dodać, że ziarna amarantusa mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu, co jest ważne w profilaktyce chorób serca i cukrzycy. Amarantus ma również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki czemu może pomóc w ochronie przed chorobami zapalnymi i procesami starzenia się organizmu. W skrócie, amarantus to roślina o wielu wartościowych właściwościach, a jej ziarna to bogate źródło białka, błonnika pokarmowego i składników odżywczych, co sprawia, że warto włączyć je do swojej diety.
Amarantus uprawiany jest na niemal całym świecie, głównie z powodu jego niesamowitych właściwości prozdrowotnych. Co ważne - w wielu przekazach można usłyszeć, że amarantus to "pseudo-zboże". Takie określenie ma w sobie ziarno prawdy, bo amarantus czysto botanicznie nie należy do zbóż. Pod kątem właściwości odżywczych przewyższa jednak pszenicę, jęczmień i żyto, a w dodatku nie posiada w sobie naturalnie glutenu.
BIO Amarantus ziarno EKOLOGICZNE - do czego użyć
Mąka z nasion amarantusa - którą można stworzyć z ziarna samodzielnie w domu - stanowi dodatek wzbogacający mieszanki do wypieku chleba, ciasta i placków. Można go także używać jako zagęstnik zup lub sosów. Co ciekawe ziarna amarantusa można także wykorzystać jako urozmaicenie obiadu. Wystarczy zastąpić nim ryż lub kaszę. Ma delikatnie orzechowy posmak, co wykorzystują kucharze chociażby z Indii jako dodatek do ryżu.
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.