BIO Makaron z samopszy jasny świderek EKOLOGICZNY 400g
✅ Makaron posiada certyfikat EKOLOGICZNY;
✅ Do uprawy samopszy nie wykorzystuje się żadnych nawozów sztucznych i oprysków;
✅ Jest produkowany bezpośrednio w gospodarstwie ekologicznym, gdzie uprawia się zboże;
✅ Makaron robi się domowymi sposobami, według sprawdzonej receptury;
✅ Suszy się w temperaturze pokojowej około 3 dni w tradycyjny sposób na specjalnych sitach;
✅ Dzięki starej recepturze i sposobie wykonania makaron jest najwyższej jakości;
✅ Najlepiej sprawdza się do dań gdzie makaron odgrywa główną rolę;
✅ Należy go gotować od 2 do 8 minut;
✅ Spożywanie produktów z samopszy zapobiega starzeniu się organizmu a także rozwojowi nowotworów i chorób serca;
✅ Samopsza charakteryzuje się podwyższoną zawartością związków o działaniu przeciwutleniającym.
Kod produktu: 368
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
BIO Makaron z samopszy jasny świderek EKOLOGICZNY
Makaron robi się z ekologicznej jasnej mąki z samopszy. Do uprawy nie wykorzystuje się żadnych nawozów sztucznych i oprysków chemicznych. Makaron z samopszy jest produkowany domowymi sposobami, według sprawdzonych receptur. Makaron pochodzi bezpośrednio z gospodarstwa ekologicznego w naszej okolicy. Rolnicy sami uprawiają ziarno i zajmują się produkcją makaronu.
Bardzo ważne jest to, że makarony suszą się w temperaturze pokojowej około 3 dni na specjalnych sitach, jest to sprawdzony, tradycyjny i domowy sposób wytwarzania makaronu. Dzięki starej recepturze i sposobie wykonania makaron jest najwyższej jakości. Bardzo ciężko o konkurencyjny produkt w Polsce.
Samopsza jest to prastara odmiana pszenicy, którą kupujemy od rolników z naszej okolicy. Ludzie uprawiają samopszę od ponad 9 tysięcy lat. W ostatnim czasie zwiększona świadomość konsumentów na temat jedzenia spowodowała to, że prastare ziarna takie jak samopsza, płaskurka czy orkisz cieszą się coraz większą popularnością. Samopsza charakteryzuje się bardzo cienkimi źdźbłami oraz krótkimi kłosami, ziarno jest dużo drobniejsze od pszenicy.
W Polsce jest stosunkowo mało upraw tego rodzaju ziarna. Samopsza jest ciężka w obróbce, pierwsze trzeba wyłuszczyć ziarno, co jest czasochłonne, następnie trzeba oczyścić wyłuszczone ziarno i wtedy jest gotowe do zmielenia. Przez to, że ziarno samopszy jest bardzo drobne, po zmieleniu wychodzi dużo mniej % mąki niż z innych zbóż.
Ziarno pochodzi z ekologicznych, kontrolowanych upraw z naszej okolicy. Sprawdź również inne nasze makarony ekologiczne.
BIO Makaron z samopszy jasny świderek EKOLOGICZNY – właściwości
Samopsza jest bogata w białko, minerały i witaminy, posiada też właściwości lecznicze. Produkty z samopszy pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, nerwowy oraz układ krążenia. Ziarno samopszy wytwarza aminokwasy, które są niezbędne dla organizmu. Gluten zawarty w ziarnie jest dużo bardziej przyswajalny niż w innych zbożach.
Prozdrowotne właściwości mąki z samopszy z jakiej zrobiony jest makaron związane są przede wszystkim z podwyższoną zawartością związków o działaniu przeciwutleniającym, zapobiegających starzeniu się organizmu, a także rozwojowi nowotworów i chorób serca, wśród których wymienić można:
- karotenoidy (w tym m.in. luteina i zeaksantyna),
- tokole,
- sprzężone polifenole,
- fitosterole.
Konsumenci podkreślają jej walory smakowe, a także mniejszą ilość negatywnych oddziaływań na organizm, nawet u osób cierpiących na nietolerancję glutenu, cukrzycę czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
BIO Makaron z samopszy jasny świderek EKOLOGICZNY – do czego użyć
Makaron świderek jest bardzo popularnym i lubianym w Polsce produktem. Jest to podstawa do różnych dań, w których makaron odgrywa pierwsze skrzypce. Jest to makaron domowy więc uwagę trzeba zwrócić na czas gotowania. Należy go gotować od 2 do 8 minut, mieszając i kontrolować kiedy osiągnie idealną miękkość po czym odcedzić na sitku czy durszlaku. Nasz makaron gotuje się dużo szybciej niż zwykłe sklepowe, ze względu na domowy sposób produkcji.
Kraj pochodzenia: Polska
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.