BIO Makaron z płaskurki jasny świderek EKOLOGICZNY 400g
✅ Makaron posiada certyfikat EKOLOGICZNY
✅ Do uprawy płaskurki nie wykorzystuje się żadnych nawozów sztucznych i oprysków
✅ Jest produkowany bezpośrednio w gospodarstwie ekologicznym, gdzie uprawia się zboże
✅ Makaron robi się domowymi sposobami, według sprawdzonej receptury
✅ Suszy się w temperaturze pokojowej około 3 dni w tradycyjny sposób na specjalnych sitach
✅ Dzięki starej recepturze i sposobie wykonania makaron jest najwyższej jakości
✅ Najlepiej sprawdza się do dań gdzie makaron odgrywa główną rolę
✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin.
✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje
✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe
Kod produktu: 381
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
BIO Makaron z płaskurki jasny świderek EKOLOGICZNY
Makaron robi się z ekologicznej jasnej mąki z płaskurki. Do uprawy nie wykorzystuje się żadnych nawozów sztucznych i oprysków chemicznych. Makaron z płaskurki jest produkowany domowymi sposobami, według sprawdzonych receptur. Makaron pochodzi bezpośrednio z gospodarstwa ekologicznego w naszej okolicy. Rolnicy sami uprawiają ziarno i zajmują się produkcją makaronu. Bardzo ważne jest to, że makarony suszą się w temperaturze pokojowej około 3 dni na specjalnych sitach, jest to sprawdzony, tradycyjny i domowy sposób wytwarzania makaronu.
Dzięki starej recepturze i sposobie wykonania makaron jest najwyższej jakości. Bardzo ciężko o konkurencyjny produkt w Polsce. Ziarno płaskurki jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, wywodzi się z ziem należących do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Płaskurka posiada płaskie kłosy, przypominające jęczmień. W ostatnim czasie zwiększona świadomość konsumentów na temat jedzenia spowodowała to, że prastare ziarna takie jak samopsza, płaskurka czy orkisz cieszą się coraz większą popularnością.
W Polsce jest stosunkowo mało upraw tego rodzaju ziarna. Płaskurka jest ciężka w obróbce, pierwsze trzeba wyłuszczyć ziarno, co jest czasochłonne, następnie trzeba oczyścić wyłuszczone ziarno i wtedy jest gotowe do zmielenia. Przez to, że ziarno płaskurki jest drobne, po zmieleniu wychodzi dużo mniej % mąki niż z innych zbóż.
Ziarno pochodzi z ekologicznych, kontrolowanych upraw z naszej okolicy. Sprawdź również inne nasze makarony ekologiczne.
BIO Makaron z płaskurki jasny świderek EKOLOGICZNY – właściwości
Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. Ze względu na to, że zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową, jest lekkostrawna, a rodzaj glutenu, który zawiera znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje.
Jeżeli szukamy zboża, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, powinniśmy sięgnąć po produkty z płaskurki. Substancja ta odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu. Płaskurka dostarcza nam także mnóstwo witaminy B2. Związek ten jest niezbędny dla wielu procesów naszych komórek. Posiada również właściwości anty-nowotworowe, łagodzi migrenowe bóle głowy, leczy anemię i dodaje energii.
BIO Makaron z płaskurki jasny świderek EKOLOGICZNY – do czego użyć
Makaron świderek jest bardzo popularnym i lubianym w Polsce produktem. Jest to podstawa do różnych dań, w których makaron odgrywa pierwsze skrzypce. Jest to makaron domowy więc uwagę trzeba zwrócić na czas gotowania. Należy go gotować od 2 do 8 minut, mieszając i kontrolować kiedy osiągnie idealną miękkość po czym odcedzić na sitku czy durszlaku. Nasz makaron gotuje się dużo szybciej niż zwykłe sklepowe, ze względu na domowy sposób produkcji.
Kraj pochodzenia: Polska
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.