Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Skrobia kukurydziana 1kg

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach;

✅ Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni;

✅ Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą;

✅ Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia;

✅ Skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka;

✅ Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw;

✅ Potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej;

✅ Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania.

✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Przejdź do pełnego opisu
10,50 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: 271

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Skrobia kukurydziana

Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi". Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą, ponieważ jest źródłem węglowodanów. Warto pamiętać, że skrobia kukurydziana to nie to samo, co mąka kukurydziana

Skrobia kukurydziana - właściwości

Co ważne - skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, podobnie jak inne produkty z kukurydzy. Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia - jest ona magazynowana w bulwach, łodygach, korzeniach czy nasionach roślin. Co ciekawe, skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka. Skrobia kukurydziana to nie to samo co mąka kukurydziana. Oba produkty są pozyskiwane w czasie różnych procesów.

Skrobia jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy, z kolei mąka jest robiona ze zmielonych nasion kukurydzy. Jest bezsmakowa i bezwonna, a także ma wysoką zdolność wiązania wody. Ponadto, skrobia kukurydziana jest często stosowana jako substytut glutenu w produktach bez glutenu, ponieważ naturalnie go nie zawiera, a mimo to ma podobne właściwości wiążące.

Skrobia kukurydziana - do czego użyć

Skrobia to bardzo uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może służyć jako zagęszczacz do zup i sosów. By to zrobić, należy ją najpierw dosypać do zimnej wody, wymieszać i wlać wywar do sosu lub zupy. Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw. Ewentualnymi zamiennikami skrobi są mąki z tapioki czy ryżowa. Skrobię dodaje się również do wypieków, by nadać im drobną teksturę i zwiększyć wilgotność. Dodatkowo potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej.

Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania. Doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z plam oleju, krwi, żywności. Można nią także czyścić garnki, patelnie, a nawet dodawać jako środek zmiękczający do prania. Co ciekawe, skrobia w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdza się jako środek na ukąszenia komarów i na oparzenia słoneczne (łagodzi świąd i ból).

UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Cechy produktu

Przeznaczenie

Do zup Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery