Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Bestsellery

    Skrobia kukurydziana 1kg

    Sprawdź opinie tego produktu na dole strony!
    Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach;

    ✅ Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni;

    ✅ Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą;

    ✅ Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia;

    ✅ Skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka;

    ✅ Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw;

    ✅ Potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej;

    ✅ Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania.

    ✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

    Przejdź do pełnego opisu
    10,50 zł
    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu: 271

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 9,99 zł - Orlen Paczka

    Dostawy również w soboty

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Bestsellery

      Opis

      Skrobia kukurydziana

      Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi". Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą, ponieważ jest źródłem węglowodanów. Warto pamiętać, że skrobia kukurydziana to nie to samo, co mąka kukurydziana

      Skrobia kukurydziana - właściwości

      Co ważne - skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, podobnie jak inne produkty z kukurydzy. Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia - jest ona magazynowana w bulwach, łodygach, korzeniach czy nasionach roślin. Co ciekawe, skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka. Skrobia kukurydziana to nie to samo co mąka kukurydziana. Oba produkty są pozyskiwane w czasie różnych procesów.

      Skrobia jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy, z kolei mąka jest robiona ze zmielonych nasion kukurydzy. Jest bezsmakowa i bezwonna, a także ma wysoką zdolność wiązania wody. Ponadto, skrobia kukurydziana jest często stosowana jako substytut glutenu w produktach bez glutenu, ponieważ naturalnie go nie zawiera, a mimo to ma podobne właściwości wiążące.

      Skrobia kukurydziana - do czego użyć

      Skrobia to bardzo uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może służyć jako zagęszczacz do zup i sosów. By to zrobić, należy ją najpierw dosypać do zimnej wody, wymieszać i wlać wywar do sosu lub zupy. Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw. Ewentualnymi zamiennikami skrobi są mąki z tapioki czy ryżowa. Skrobię dodaje się również do wypieków, by nadać im drobną teksturę i zwiększyć wilgotność. Dodatkowo potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej.

      Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania. Doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z plam oleju, krwi, żywności. Można nią także czyścić garnki, patelnie, a nawet dodawać jako środek zmiękczający do prania. Co ciekawe, skrobia w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdza się jako środek na ukąszenia komarów i na oparzenia słoneczne (łagodzi świąd i ból).

      UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

      Cechy produktu

      Przeznaczenie

      Do zup Tak

      Opinie

      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz