Skrobia kukurydziana 1kg
Wystaw opinię o produkcie
✅ Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach;
✅ Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni;
✅ Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą;
✅ Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia;
✅ Skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka;
✅ Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw;
✅ Potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej;
✅ Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania.
✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.
Kod produktu: 271
odbiór w siedzibie firmy
Koszty dostawy wybranego produktu
-
DHL Kurier 18,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 20,90 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
DHL POP (Punkty odbioru) 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
Skrobia kukurydziana
Skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku barwy białej i neutralny zapach. Charakterystycznie "skrzypi". Jest jednym z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Dodaje się ją jako substancję zagęszczającą, ponieważ jest źródłem węglowodanów. Warto pamiętać, że skrobia kukurydziana to nie to samo, co mąka kukurydziana.
Skrobia kukurydziana - właściwości
Co ważne - skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, podobnie jak inne produkty z kukurydzy. Skrobia jest składnikiem naturalnego pochodzenia - jest ona magazynowana w bulwach, łodygach, korzeniach czy nasionach roślin. Co ciekawe, skrobia traktowana jest jako główne źródło węglowodanów w diecie człowieka. Skrobia kukurydziana to nie to samo co mąka kukurydziana. Oba produkty są pozyskiwane w czasie różnych procesów.
Skrobia jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy, z kolei mąka jest robiona ze zmielonych nasion kukurydzy. Jest bezsmakowa i bezwonna, a także ma wysoką zdolność wiązania wody. Ponadto, skrobia kukurydziana jest często stosowana jako substytut glutenu w produktach bez glutenu, ponieważ naturalnie go nie zawiera, a mimo to ma podobne właściwości wiążące.
Skrobia kukurydziana - do czego użyć
Skrobia to bardzo uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może służyć jako zagęszczacz do zup i sosów. By to zrobić, należy ją najpierw dosypać do zimnej wody, wymieszać i wlać wywar do sosu lub zupy. Skrobia jest znacznie wydajniejsza niż klasyczna mąka, jeśli mowa o zagęszczaniu potraw. Ewentualnymi zamiennikami skrobi są mąki z tapioki czy ryżowa. Skrobię dodaje się również do wypieków, by nadać im drobną teksturę i zwiększyć wilgotność. Dodatkowo potrawy z dodatkiem skrobi nabierają delikatnego blasku i wyglądają dzięki temu po prostu smaczniej.
Ma również inne, nie tylko kulinarne zastosowania. Doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z plam oleju, krwi, żywności. Można nią także czyścić garnki, patelnie, a nawet dodawać jako środek zmiękczający do prania. Co ciekawe, skrobia w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdza się jako środek na ukąszenia komarów i na oparzenia słoneczne (łagodzi świąd i ból).
UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.
Cechy produktu
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.