Orzechy piniowe 200g
✅ Słodki, maślany smak;
✅ Bogate w tłuszcze nienasycone;
✅ Obniżają poziom cholesterolu we krwi;
✅ Skuteczne w hamowaniu apetytu;
✅ Wysoka zawartość cynku;
✅ Wspomagają pracę wątroby;
✅ Wzmacniają układ odpornościowy;
✅ Pomagają poprawić widzenie;
✅ Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy;
✅ Świetny składnik włoskich potraw;
✅ Może być stosowany jako element deserów.
Kod produktu: 288
odbiór w siedzibie firmy
-
DHL Kurier 14,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Orzechy piniowe
Orzechy piniowe to wbrew swojej nazwie jadalne nasiona niektórych gatunków sosny, znane również jako piniole. Są pozyskiwane z sosny pinii, sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny syberyjskiej i sosny himalajskiej – występujących głównie na północnej półkuli. Te odznaczające się lekko maślanym smakiem nasiona były już znane w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie stanowiły cenny element codziennej diety. Warto sprawdzić inne orzechy dostępne w naszym sklepie.
Orzechy piniowe – właściwości
Orzechy piniowe wykazują szereg walorów odżywczych, stanowiąc bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku oraz witaminy E – szczególnie ważnych dla mężczyzn, u których wpływają na wydzielanie testosteronu i płodność. Orzechy piniowe wspierają organizm w walce z za wysokim poziomem cholesterolu, a także zbędnymi kilogramami! Dodatkowo dzięki obecności w nich kwasu oleinowego, usprawniają pracę wątroby i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru.
Orzechy piniowe pochodzą z drzewa sosnowego Pinus pinea, które rośnie przede wszystkim w regionie Morza Śródziemnego, ale jest uprawiane także w innych częściach świata. Rośliny te dojrzewają dopiero po 15-25 latach od posadzenia, a poziom plonów z jednego drzewa jest stosunkowo niski, co sprawia, że orzechy piniowe są dość drogie.
Orzechy piniowe są bogate w wiele składników odżywczych, w tym białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. Są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina E, żelazo i magnez. Co ciekawe, orzechy piniowe zawierają także naturalne substancje chemiczne zwane pinenami, które nadają im charakterystyczny smak i zapach. Naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że pineny mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, w tym zmniejszenie ryzyka chorób serca i cukrzycy oraz poprawę funkcji mózgu.
Na uwagę zasługuje również działanie zawartych w piniolach przeciwutleniaczy spowalniające starzenie. Orzechy piniowe wzmacniają układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi, a na dodatek mogą poprawić wzrok! Wszystko dzięki ukrytej w nich luteinie oraz beta-karotenach.
Orzechy piniowe - do czego użyć
Wyjątkowy, słodko-maślany smak orzechów piniowych sprawia, że świetnie nadają się do wielu włoskich dań, szczególnie dobrze komponując się z rożnego rodzaju makaronami. Piniole są również chętnie wykorzystywane do przygotowania jagnięciny.
Orzechy piniowe sprawdzą się jednak nie tylko jako element wytrawnych potraw, ale również składnik wielu słodkich deserów! Warto wspomnieć, że piniole z powodzeniem wykorzystuje się do produkcji miodu piniowego oraz oleju.
Cechy produktu
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.