Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Bestsellery

    Ksylitol 1kg

    Sprawdź opinie tego produktu na dole strony!
    Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Zwany cukrem brzozowym;

    ✅ Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinoodporność;

    ✅ Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8, dla porównania cukier biały wynosi 70;

    ✅ Minimalizuje objawy próchnicy, jak i zmniejsza ryzyko jej wystąpienia w przyszłości;

    ✅ Cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych;

    ✅ Można stosować go jako zamiennik cukru białego;

    ✅ Ksylitol zawiera nawet 40% mniej kalorii niż cukier biały;

    ✅ Ma działanie bakteriobójcze.

    Przejdź do pełnego opisu
    36,00 zł
    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu: 292

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 9,99 zł - Orlen Paczka

    Dostawy również w soboty

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Bestsellery

      Opis

      Ksylitol fiński

      Jest to zamiennik cukry białego, charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, przez co jest popularny wśród cukrzyków i osobom zmagającym się z otyłością i insulinoopornością. Inaczej zwany cukrem brzozowym, ponieważ pochodzi z kory brzozy fińskiej. Ksylitol swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jego smak również jest podobny, charakteryzuje się jednak delikatnym miętowym posmakiem. W naszej ofercie znajduje się również erytrytol, który posiada podobne właściwości. Dla fanów tradycyjnego smaku mamy cukier trzcinowy złocisty.

      Ksylitol fiński – właściwości

      Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinoodporność. Powodem jest indeks glikemiczny ksylitolu, który wynosi 8, dla porównania cukier biały wynosi 70. Ksylitol nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej, przez co staje stosuje się go w profilaktyce próchnicy u dzieci. Minimalizuje objawy próchnicy, jak i zmniejsza ryzyko jej wystąpienia w przyszłości.

      Naturalny substytut cukru, który może przyczynić się do utrzymania zdrowia jamy ustnej. Ksylitol jest cukrem alkoholowym, który występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, a także w kory drzewa brzozowego i innych gatunków drzew. Badania wykazały, że ksylitol ma wiele korzyści dla zdrowia jamy ustnej, takich jak zmniejszenie ilości bakterii Streptococcus mutans, które są głównym czynnikiem powodującym próchnicę. Ponadto, ksylitol nie jest przetwarzany przez bakterie w jamie ustnej na kwas, który jest szkodliwy dla szkliwa zębów, co przyczynia się do utrzymania ich zdrowia i zapobiegania powstawaniu próchnicy.

      Na podstawie wielu badań naukowych stwierdzono, iż cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych. Stosunkowo jest również mało kaloryczny, co jest kolejnym powodem wyższości ksylitolu nad cukrem białym. Szacuje się, że ksylitol zawiera nawet 40% mniej kalorii niż cukier biały. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze, jest z tego powodu pożądanym dodatkiem do past do zębów czy gum do żucia. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do gromadzenia się gazów w jelitach oraz może prowadzić do biegunki.

      Ksylitol fiński – do czego użyć

      Można stosować go jako zamiennik cukru białego. Można dodawać go do wypieków, słodzić herbatę, czy dodawać go do różnego rodzaju koktajli czy deserów.

      Spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, w tym biegunki. Należy wprowadzać go do swojej diety stopniowo.

      Cechy produktu

      Przeznaczenie

      Do deserów Tak
      Do ciast Tak

      Opinie

      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz