Ksylitol 1kg
Wystaw opinię o produkcie
✅ Zwany cukrem brzozowym;
✅ Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinoodporność;
✅ Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8, dla porównania cukier biały wynosi 70;
✅ Minimalizuje objawy próchnicy, jak i zmniejsza ryzyko jej wystąpienia w przyszłości;
✅ Cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych;
✅ Można stosować go jako zamiennik cukru białego;
✅ Ksylitol zawiera nawet 40% mniej kalorii niż cukier biały;
✅ Ma działanie bakteriobójcze.
Kod produktu: 292
odbiór w siedzibie firmy
Koszty dostawy wybranego produktu
-
DHL Kurier 18,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 20,90 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
DHL POP (Punkty odbioru) 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
Ksylitol fiński
Jest to zamiennik cukry białego, charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, przez co jest popularny wśród cukrzyków i osobom zmagającym się z otyłością i insulinoopornością. Inaczej zwany cukrem brzozowym, ponieważ pochodzi z kory brzozy fińskiej. Ksylitol swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jego smak również jest podobny, charakteryzuje się jednak delikatnym miętowym posmakiem. W naszej ofercie znajduje się również erytrytol, który posiada podobne właściwości. Dla fanów tradycyjnego smaku mamy cukier trzcinowy złocisty.
Ksylitol fiński – właściwości
Ksylitol może być stosowany w dietach przez osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinoodporność. Powodem jest indeks glikemiczny ksylitolu, który wynosi 8, dla porównania cukier biały wynosi 70. Ksylitol nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej, przez co staje stosuje się go w profilaktyce próchnicy u dzieci. Minimalizuje objawy próchnicy, jak i zmniejsza ryzyko jej wystąpienia w przyszłości.
Naturalny substytut cukru, który może przyczynić się do utrzymania zdrowia jamy ustnej. Ksylitol jest cukrem alkoholowym, który występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, a także w kory drzewa brzozowego i innych gatunków drzew. Badania wykazały, że ksylitol ma wiele korzyści dla zdrowia jamy ustnej, takich jak zmniejszenie ilości bakterii Streptococcus mutans, które są głównym czynnikiem powodującym próchnicę. Ponadto, ksylitol nie jest przetwarzany przez bakterie w jamie ustnej na kwas, który jest szkodliwy dla szkliwa zębów, co przyczynia się do utrzymania ich zdrowia i zapobiegania powstawaniu próchnicy.
Na podstawie wielu badań naukowych stwierdzono, iż cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych. Stosunkowo jest również mało kaloryczny, co jest kolejnym powodem wyższości ksylitolu nad cukrem białym. Szacuje się, że ksylitol zawiera nawet 40% mniej kalorii niż cukier biały. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze, jest z tego powodu pożądanym dodatkiem do past do zębów czy gum do żucia. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do gromadzenia się gazów w jelitach oraz może prowadzić do biegunki.
Ksylitol fiński – do czego użyć
Można stosować go jako zamiennik cukru białego. Można dodawać go do wypieków, słodzić herbatę, czy dodawać go do różnego rodzaju koktajli czy deserów.
Spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, w tym biegunki. Należy wprowadzać go do swojej diety stopniowo.
Cechy produktu
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.