Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Bestsellery

    Kwasek cytrynowy 1kg

    Sprawdź opinie tego produktu na dole strony!
    Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Organiczny związek chemiczny;

    ✅ Powinien być podstawą wyposażenia każdego domu;

    ✅ Zastąpi w kuchni ocet czy cytrynę;

    ✅ Bardzo szerokie zastosowanie;

    ✅ Naturalny i tani sposób na preparat czyszczący w domu;

    ✅ Konserwuje domowe przetwory;

    ✅ Spryskanie warzyw i owoc roztworem z kwasku cytrynowego opóźnia ich zepsucie.

    Przejdź do pełnego opisu
    18,00 zł
    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu: 357

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 9,99 zł - Orlen Paczka

    Dostawy również w soboty

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Bestsellery

      Opis

      Kwasek cytrynowy

      Organiczny związek chemiczny, największe ilości znajdują się w cytrynach czy innych kwaśnych owocach cytrusowych. Pozyskuje się go w procesie fermentacji cytrynowej. Nadaje potrawą kwaśny aromat, a oprócz tego świetnie sprawdzi się jako naturalny środek czyszczący w naszym domu. Interesujące jest to, że kwasek cytrynowy można także wykorzystywać do domowych kosmetyków, my jednak skupimy się głównie na przemyśle spożywczym.

      Kwasek cytrynowy - właściwości

      Nie będzie przesadą jeśli powiemy, że kwasek cytrynowy powinien być podstawą wyposażenia każdego domu. Ma on bardzo szerokie zastosowanie. Początkowo pozyskiwano go naturalnymi metodami. Korzystano z procesu fermentacji, jednak była to długotrwała metoda. W 1913 wymyślono sposób na pozyskiwanie kwasku cytrynowego w większej ilości. W przemyśle spożywczym służy jako regulator kwasowości do potraw.

      Kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, jest używany jako środek konserwujący, dodatek do napojów bezalkoholowych i produktów w proszku, takich jak napoje instant, cukierki i galaretki. Jest również stosowany jako regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający i jako składnik do produkcji aromatów.

      Czy kwasek cytrynowy może być szkodliwy? Chociaż jego nazwa jest trochę złowieszcza, to absolutnie nie należy się obawiać jego wykorzystania w kuchni. Nie jest to bowiem substacja o działaniu toksycznym. Należy jednak stosować go z umiarem, bo przy dużych ilościach może mieć wpływ na powstawanie próchnicy na zębach.

      Kwasek cytrynowy - do czego użyć? 

      Kwasek cytrynowy może z powodzeniem zastąpić w kuchni ocet czy cytrynę. Również świetnie się sprawdzi jako zamiennik soli. Spryskanie warzyw i owoc roztworem z kwasku cytrynowego opóźnia ich zepsucie. Jest świetnym składnikiem konserwującym domowe przetwory. Sprawdzi się także jako naturalny odplamiacz po zabrudzeniach z kawy czy herbaty. Jest to naturalny i tani sposób na preparat czyszczący w domu.

      Ciekawostką jest również to, że kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań poza przemysłem spożywczym. Jest stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry, w lekach, a nawet w produkcji detergentów i środków czyszczących.

      Opinie

      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz