Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Bestsellery

    Papryka słodka mielona 500g

    Sprawdź opinie tego produktu na dole strony!
    Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie

    Słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki

    Papryka jest źródłem witaminy C, A, E

    Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze.

    ✅ Wspiera pracę układu pokarmowego

    Jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu.

    Można przyprawić nią mięsa, ryby, warzywa

    Idealnie pasuje jako przyprawa do sosów, czy różnego rodzaju marynat.

    Można użyć jej do sałatek, gulaszu i zup

    ✅ Jest podstawową przyprawą w kuchni Węgierskiej

    Przejdź do pełnego opisu
    17,00 zł
    Dostępność:
    tymczasowo niedostępny

    Kod produktu: 386

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 9,99 zł - Orlen Paczka

    Dostawy również w soboty

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Bestsellery

      Opis

      Papryka słodka mielona

      Papryka słodka mielona - Papryka uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej, lecz różne jej odmiany, o zróżnicowanym poziomie ostrości, koloru i walorów smakowych pojawiają się w innych regionach świata. Przyprawa ta jest używana na całym świecie. Obok pieprzu czarnego jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku zmielenia suszonej papryki. Słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki.

      Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Papryka słodka mielona służy nie tylko jako wspaniała przyprawa, można jej użyć jako barwnika. Dzięki niej potrawy zyskują piękny czerwony kolor. To jedna z najpopularniejszych przypraw w każdej kuchni, dlatego warto mieć jej większe opakowania. Kupując większe opakowanie zaoszczędzimy czasu na zakupy, a także pieniędzy. 

      Papryka słodka mielona - właściwości

      Papryka jest źródłem witaminy C, która jest bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dostarcza organizmowi bardzo wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Papryka słodka jest wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zawarte w niej witaminy C, A, E dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wspierają odporność. Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Chronią one organizm przez szkodliwym działaniem wolnych rodników.

      Dodatkowo przyprawa ta jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Słodka papryka wspiera pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Spożywanie papryki słodkiej razem ze zdrowymi tłuszczami takich jak oliwa z oliwek, pozwoli wydobyć z niej to co najlepsze, wtedy można w pełni cieszyć się z jej wartości prozdrowotnych. Najlepszą oliwę z oliwek znajdziesz tutaj

      Papryka słodka mielona - do czego użyć

      Paprykę słodką mieloną można użyć na bardzo wiele sposobów. Można przyprawić nią mięsa, ryby, warzywa. Można dodać ją do podgrzanego oleju i zmieszać z innymi dodatkami. Idealnie pasuje jako przyprawa do sosów, czy różnego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z twarogiem, sałatkami, potrawami z pomidorami, gulaszami czy zupami.

      Węgrzy uwielbiają paprykę słodką, dlatego często jest podstawową przyprawą w kuchni Węgierskiej. Jest to bardzo uniwersalna przyprawa, dlatego warto z nią poeksperymentować i urozmaicać dzięki niej nawet takie dania jak spaghetti. 

      Cechy produktu

      Przeznaczenie

      Do pizzy Tak
      Na obiad Tak

      Opinie

      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz