Papryka słodka mielona 500g
✅ Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie
✅ Słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki
✅ Papryka jest źródłem witaminy C, A, E
✅ Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze.
✅ Wspiera pracę układu pokarmowego
✅ Jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu.
✅ Można przyprawić nią mięsa, ryby, warzywa
✅ Idealnie pasuje jako przyprawa do sosów, czy różnego rodzaju marynat.
✅ Można użyć jej do sałatek, gulaszu i zup
✅ Jest podstawową przyprawą w kuchni Węgierskiej
Kod produktu: 386
Dostawy również w soboty
Koszty dostawy wybranego produktu
-
DHL Kurier 18,00 zł
-
Orlen Paczka 9,99 zł
Dostawy również w soboty
-
Kurier InPost (przedpłata) 20,90 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
DHL POP (Punkty odbioru) 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
Papryka słodka mielona
Papryka słodka mielona - Papryka uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej, lecz różne jej odmiany, o zróżnicowanym poziomie ostrości, koloru i walorów smakowych pojawiają się w innych regionach świata. Przyprawa ta jest używana na całym świecie. Obok pieprzu czarnego jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku zmielenia suszonej papryki. Słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki.
Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Papryka słodka mielona służy nie tylko jako wspaniała przyprawa, można jej użyć jako barwnika. Dzięki niej potrawy zyskują piękny czerwony kolor. To jedna z najpopularniejszych przypraw w każdej kuchni, dlatego warto mieć jej większe opakowania. Kupując większe opakowanie zaoszczędzimy czasu na zakupy, a także pieniędzy.
Papryka słodka mielona - właściwości
Papryka jest źródłem witaminy C, która jest bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dostarcza organizmowi bardzo wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Papryka słodka jest wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zawarte w niej witaminy C, A, E dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wspierają odporność. Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Chronią one organizm przez szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dodatkowo przyprawa ta jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Słodka papryka wspiera pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Spożywanie papryki słodkiej razem ze zdrowymi tłuszczami takich jak oliwa z oliwek, pozwoli wydobyć z niej to co najlepsze, wtedy można w pełni cieszyć się z jej wartości prozdrowotnych. Najlepszą oliwę z oliwek znajdziesz tutaj.
Papryka słodka mielona - do czego użyć
Paprykę słodką mieloną można użyć na bardzo wiele sposobów. Można przyprawić nią mięsa, ryby, warzywa. Można dodać ją do podgrzanego oleju i zmieszać z innymi dodatkami. Idealnie pasuje jako przyprawa do sosów, czy różnego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z twarogiem, sałatkami, potrawami z pomidorami, gulaszami czy zupami.
Węgrzy uwielbiają paprykę słodką, dlatego często jest podstawową przyprawą w kuchni Węgierskiej. Jest to bardzo uniwersalna przyprawa, dlatego warto z nią poeksperymentować i urozmaicać dzięki niej nawet takie dania jak spaghetti.
