BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA 1kg
✅ Ziarno płaskurki pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych;
✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;
✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;
✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe;
✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;
✅ Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;
✅ Ma lekko orzechowy smak;
✅ W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych;
✅ Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: 128
odbiór w siedzibie firmy
-
DHL Kurier 14,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA
Mąka z płaskurki typ 650 ekologiczna jest wytwarzana z ziarna płaskurki pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Zboża nie są nawożone nawozami sztucznymi, chemią, ani nie są pryskane. Jest to starszy rodzaj zboża niż orkisz. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Udomowiona już 9 tysięcy lat p.n.e. w Turcji. Teraz z powrotem staje się coraz popularniejsza. Sprawdź również nasze inne mąki ekologiczne. Ponadto do wyboru jest również mąka z płaskurki typ 650 konwencjonalna, a także mąka z płaskurki typ 1850, również mąkę z płaskurki typ 1850 w wersji ekologicznej.
BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA - właściwości
Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych. Jest znakomitym źródłem cynku, magnezu, a także żelaza. Ponadto posiada witaminy z grupy B.
Chociaż mąka z płaskurki jest bogata w węglowodany, to nie obciąża przesadnie systemu metabolicznego. To wszystko za sprawą korzystnego profilu skrobi opornej oraz beta-glukanu. Spożywanie mąki z płaskurki pozytywnie wpłynie na oczy, a także ochroni komórki przed przedwczesnym procesem starzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspomaga działanie układu nerwowego. Zalety spożywania mąki z płaskurki są jeszcze większe. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy spożycie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Z kolei błonnik zapewni organizmowi poczucie sytości i prawidłowe działanie układu pokarmowego.
BIO Mąka z płaskurki typ 650 EKOLOGICZNA - do czego użyć
Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Chleb z płaskurki to świetne rozwiązanie. Nie należy się jednak ograniczać. Z mąki z płaskurki można korzystać w podobnym stopniu jak ze zwykłej, tradycyjnej mąki.
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.