BIO Mąka z amarantusa EKOLOGICZNA 1kg
✅ Pochodzi z kontrolowanych i certyfikowanych upraw ekologicznych z Podkarpacia;
✅ Powstaje z nasion szarłatu, znanego jako amarantus;
✅ Zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, więc może zastępować białko zwierzęce;
✅ Zaliczany do super jedzenia;
✅ Posiada więcej m.in. białka i błonnika niż standardowa mąka;
✅ Produkty z amarantusa posiadają minerały niezbędne do funkcjonowania organizmu - takie jak magnez i wapń;
✅ Naturalnie bez glutenu;
✅ Mąka z amarantusa pomaga w redukcji poziomu wolnych rodników;
✅ Ma również działanie obniżające ciśnienie krwi i chroni organizm przed chorobami układu krążenia.
Uwaga: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu z powodu pakowania mąki na tych samych maszynach, na których pakowane są produkty glutenowe.
Kod produktu: 314
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
BIO Mąka z amarantusa EKOLOGICZNA
Pochodzi z kontrolowanych i certyfikowanych upraw ekologicznych z Podkarpacia, tym samym powstaje z upraw nie pryskanych, nie nawożonych sztucznymi nawozami. Powstaje z nasion szarłatu, znanego jako amarantus. Mąkę z amarantusa można używać między innymi jako panierkę lub dodatek do innych mąk. W świecie zdrowej żywności mąka z amarantusa jest przede wszystkim Świętym Grallem wegan oraz osób cierpiących na celiakię. W naszej ofercie znajduje się również ziarno amarantusa ekologiczne.
BIO Mąka z amarantusa EKOLOGICZNA - właściwości
Mąka z amarantusa stanowi poważną konkurencję dla innych rodzajów mąk. Nie tylko bowiem jest produktem naturalnie nie zawierającym glutenu, ale zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, więc może zastępować białko zwierzęce. Szczególnie godna podkreślenia jest obecność lizyny, której poziom w mące z amarantusa porównywalny jest do mleka krowiego. Sam amarantus jest zaliczany do super jedzenia, bo ma niezwykłe walory odżywcze.
Produkty z amarantusa posiadają minerały niezbędne do funkcjonowania organizmu - takie jak magnez i wapń. Przede wszystkim przez naturalny brak glutenu jest ceniona przez sportowców, wegan i ludzi, którzy chcą zmienić dietę na taką, która ogranicza gluten w menu. Warto zaznaczyć, że sam szarłat nie jest zbożem. Sama mąka ma beżową barwę. Posiada więcej m.in. białka i błonnika niż standardowa mąka. Dzięki wysokiej zawartości fenoli - silnych antyoksydantów - mąka z amarantusa pomaga w redukcji poziomu wolnych rodników. Ma również działanie obniżające ciśnienie krwi i chroni organizm przed chorobami układu krążenia.
BIO Mąka z amarantusa EKOLOGICZNA - do czego użyć
Wyroby z mąki z amarantusa są trudniejsze dla początkujących kucharzy. Potrawy podczas przygotowania zachowują się inaczej niż przy użyciu zwykłej mąki pszennej. Przez brak glutenu, który wiąże wypiek. Z tego powodu raczej powinno się stosować mąkę z amarantusa jako zagęstnik, niż indywidualny produkt. Można ją także wymieszać z innymi mąkami. Wówczas nadaje się do przygotowania domowego chleba czy ciastek, a także naleśników i placków.
Uwaga: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu z powodu pakowania mąki na tych samych maszynach, na których pakowane są produkty glutenowe.
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.