BIO Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA 1kg
✅ Ziarno płaskurki pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych;
✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;
✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;
✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe;
✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;
✅ Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;
✅ Mąka jest pełnoziarnista przez co walory smakowe będą nieco bardziej intensywne;
✅ Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.
Kod produktu: 361
odbiór w siedzibie firmy
-
DHL Kurier 14,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
BIO Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA
Mąka z płaskurki graham typ 1850 EKOLOGICZNA jest wytwarzana z ziarna płaskurki pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych. Są to certyfikowane, ekologiczne uprawy kontrolowane i badane przez jednostki certyfikujące. Ziarno płaskurki jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. W naszym sklepie oferujemy również BIO Mąkę z płaskurki typ 650 ekologiczną.
Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, wywodzi się z ziem należących do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Płaskurka posiada płaskie kłosy, przypominające jęczmień. Ziarna są okryte łuską. Ziarna trzeba pierwsze wyłuszczyć na specjalnych maszynach. Następnie wyłuskane ziarno jest gotowe do czyszczenia i mielenia na mąkę.
BIO Mąka z płaskurki EKOLOGICZNA - wartości
Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. Ze względu na to, że zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową, jest lekkostrawna, a rodzaj glutenu, który zawiera znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje.
Jeżeli szukamy zboża, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, powinniśmy sięgnąć po produkty z płaskurki. Substancja ta odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu. Płaskurka dostarcza nam także mnóstwo witaminy B2. Związek ten jest niezbędny dla wielu procesów naszych komórek. Posiada również właściwości anty-nowotworowe, łagodzi migrenowe bóle głowy, leczy anemię i dodaje energii.
BIO Mąka z płaskurki EKOLOGICZNA - do czego użyć
Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Mąka z płaskurki graham 1850 jest mąką ciemną, wszystkie wypieki i wyroby z tej mąki będą posiadały ciemniejszy kolor. Przez to, że mąka jest pełnoziarnista walory smakowe będą nieco bardziej intensywne.
Cechy produktu
Produkt ekologiczny
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.