Kasza jaglana 1kg
✅ Ma dużo łatwo przyswajalnego białka;
✅ Jest lekkostrawna;
✅ Bogate źródło witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi;
✅ Jest naturalnie bez glutenu;
✅ Może być bardzo dobrym, domowym lekarstwem na katar;
✅ Ma właściwości antywirusowe;
✅ Bardzo dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie;
✅ Jest źródłem dużej ilości witaminy E i lecytyny, a te wpływają bardzo dobrze na pamięć i koncentrację;
✅ Dodatek do dań słonych, a także słodkich.
✅ Produkt naturalnie nie zawiera glutenu.
✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.
Kod produktu: 130
odbiór w siedzibie firmy
-
DHL Kurier 14,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza powstająca z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jest jedną z najstarszych kasz, przed wojną była ona najpopularniejszym dodatkiem do dań. Obecnie kasza jaglana ponownie odzyskuje swoją pozycję na "stole". Jest bardzo dobrym źródłem energii. Jest uniwersalnym produktem, ponieważ dobrze sprawdza się w daniach zarówno na słodko jak i na słono. Zalicza się do tzw. superfoods. Do wyboru masz również BIO kaszę jaglaną ekologiczną.
Kasza jaglana - właściwości
Pod względem wartości odżywczych kasza jaglana dorównuje innemu zdrowemu produktowi - kaszy gryczanej. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana wspomaga pamięć, a dzięki wysokiej zawartości krzemu, stymuluje przemianę materii. Stosowana przez sportowców, jednak należy jeść ją z umiarem - zawiera wysoki indeks glikemiczny. Jednak gdy mamy problemy z trawieniem, to wysoki indeks glikemiczny jest atutem kaszy jaglanej. Nie ma dużo błonnika, dzięki temu jest lekkostrawna. Warto pamiętać, że kasza jaglana to bogate źródło witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Dzięki temu jej spożycie pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, a także krwionośny.
Kasza jaglana naturalnie nie zawiera w sobie glutenu - jest więc bardzo cennym składnikiem diety dla osób chcących ograniczyć ten składnik. Interesujące jest to, że ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc może być bardzo dobrym, domowym lekarstwem na katar. Kasza jaglana ponadto ma działanie zasadotwórcze, jej spożycie ma duży wpływ na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. To jednak nie koniec zalet. Kasza ta zawiera krzemionkę. Co to oznacza? Bardzo dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Dodatkowo jest ona źródłem dużej ilości witaminy E i lecytyny, a te wpływają bardzo dobrze na pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana - do czego użyć
Kasza jaglana doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań słonych, a także słodkich. Najważniejsze jest gotowanie - źle przyrządzona może mieć gorzkawy smak. Warto ją przed gotowaniem przemyć gorącą i zimną wodą. Kasza jaglana nadaje się również do krupników, warzywnych zup, a także jako dodatek do mięs i składnik farszów. Może być również podstawą dla domowego paprykarza. Niektórzy przyrządzają z niej burgery, ciasteczka, a nawet sernik! W naszej ofercie znajdziesz również płatki jaglane.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
- Przepłucz kaszę – Opłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą, aby usunąć zanieczyszczenia.
- Sparz wrzątkiem – Polej kaszę wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki.
- Odmierz proporcje – Na 1 szklankę kaszy użyj 2 szklanek wody.
- Gotuj na małym ogniu – Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie całą wodę.
- Pozostaw do "dojścia" – Po ugotowaniu odstaw kaszę na kilka minut pod przykryciem, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.
- Podawaj według uznania – Kasza jaglana świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych, deserów czy sałatek.
UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.
Cechy produktu
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.