Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Mąka z płaskurki typ 650

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;

✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;

✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe;

✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;

✅ Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;

✅ Ma lekko orzechowy smak;

✅ W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych;

✅ Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.

Przejdź do pełnego opisu
14,50 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Niedostępny
Niedostępny
szt.
Dostępność:
tymczasowo niedostępny

Kod produktu:

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Mąka z płaskurki typ 650

Jest to starszy rodzaj zboża niż orkisz. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Udomowiona już 9 tysięcy lat p.n.e. w Turcji. Teraz z powrotem staje się coraz popularniejsza. Można jej używać tak samo jak tradycyjną mąkę - przy wypieku chleba, ciasteczek, makaronu czy naleśników. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki jest zdrowsza. W naszym sklepie znajdziesz również mąkę z płaskurki typ 1850 graham, a także mąkę z płaskurki typ 650 ekologiczną

Mąka z płaskurki typ 650 - właściwości

Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych. Jest znakomitym źródłem cynku, magnezu, a także żelaza. Ponadto posiada witaminy z grupy B.

Chociaż mąka z płaskurki jest bogata w węglowodany, to nie obciąża przesadnie systemu metabolicznego. To wszystko za sprawą korzystnego profilu skrobi opornej oraz beta-glukanu. Spożywanie mąki z płaskurki pozytywnie wpłynie na oczy, a także ochroni komórki przed przedwczesnym procesem starzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspomaga działanie układu nerwowego. Zalety spożywania mąki z płaskurki są jeszcze większe. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy spożycie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Z kolei błonnik zapewni organizmowi poczucie sytości i prawidłowe działanie układu pokarmowego. 

Mąka z płaskurki typ 650 - do czego użyć

Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Chleb z płaskurki to świetne rozwiązanie. Nie należy się jednak ograniczać. Z mąki z płaskurki można korzystać w podobnym stopniu jak ze zwykłej, tradycyjnej mąki. 

Cechy produktu

Produkt POLSKI

Produkt POLSKI TAK

Przeznaczenie

Na obiad Tak
Do pieczenia chleba Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery