Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Bestsellery

    Mąka z płaskurki typ 650

    Sprawdź opinie tego produktu na dole strony!
    Przejdź do sekcji Opinie

    ✅ Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;

    ✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;

    ✅ Posiada również właściwości anty-nowotworowe;

    ✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;

    ✅ Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;

    ✅ Ma lekko orzechowy smak;

    ✅ W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych;

    ✅ Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.

    Przejdź do pełnego opisu
    17,50 zł

    Wybierz wariant produktu:

    Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

    Niedostępny
    szt.
    Dostępność:
    duża ilość

    Kod produktu:

    Czas wysyłki: 24 godziny
    Dostawa od 9,99 zł - Orlen Paczka

    Dostawy również w soboty

    Zapytaj o produkt
    Udostępnij

    Bestsellery

      Opis

      Mąka z płaskurki typ 650

      Jest to starszy rodzaj zboża niż orkisz. Mąka z płaskurki była bardzo popularna w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Udomowiona już 9 tysięcy lat p.n.e. w Turcji. Teraz z powrotem staje się coraz popularniejsza. Można jej używać tak samo jak tradycyjną mąkę - przy wypieku chleba, ciasteczek, makaronu czy naleśników. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki jest zdrowsza. W naszym sklepie znajdziesz również mąkę z płaskurki typ 1850 graham, a także mąkę z płaskurki typ 650 ekologiczną

      Mąka z płaskurki typ 650 - właściwości

      Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. W porównaniu do zwykłej, pszennej mąki, posiada więcej błonnika i składników mineralnych. Jest znakomitym źródłem cynku, magnezu, a także żelaza. Ponadto posiada witaminy z grupy B.

      Chociaż mąka z płaskurki jest bogata w węglowodany, to nie obciąża przesadnie systemu metabolicznego. To wszystko za sprawą korzystnego profilu skrobi opornej oraz beta-glukanu. Spożywanie mąki z płaskurki pozytywnie wpłynie na oczy, a także ochroni komórki przed przedwczesnym procesem starzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspomaga działanie układu nerwowego. Zalety spożywania mąki z płaskurki są jeszcze większe. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy spożycie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Z kolei błonnik zapewni organizmowi poczucie sytości i prawidłowe działanie układu pokarmowego. 

      Mąka z płaskurki typ 650 - do czego użyć

      Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Chleb z płaskurki to świetne rozwiązanie. Nie należy się jednak ograniczać. Z mąki z płaskurki można korzystać w podobnym stopniu jak ze zwykłej, tradycyjnej mąki. 

      Cechy produktu

      Produkt POLSKI

      Produkt POLSKI TAK

      Przeznaczenie

      Na obiad Tak
      Do pieczenia chleba Tak

      Opinie

      Liczba ocen: 0
      Oceń i opisz