Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Mąka z ciecierzycy 1kg

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Ciecierzyca jest szczególnie popularna wśród wegan i wegetarian;

✅ Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym;

✅ W mące z ciecierzycy znajdziemy szereg witamin z grupy B, oraz witaminę A i C;

✅ Jest idealnym źrodłem błonnika;

✅ Spożywanie ciecierzycy wpłynie również pozytywnie na poziom cholesterolu, zmniejszając stężenie tzw. "złego" cholesterolu;

✅ Regularne spożywanie mąki z ciecierzycy obniża ciśnienie krwi;

✅ Cieciorka ma w sobie dużą zawartość żelaza;

✅ Mąka z ciecierzycy używana jest do zrobienia hummusu, pysznych ciast, kotletów oraz pasztetów wege;

✅ Naturalnie nie ma glutenu;

✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Przejdź do pełnego opisu
13,00 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: 101

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy wytwarzana jest przez zmielenie ciecierzycy. Jest to roślina strączkowa posiadająca wspaniałe właściwości. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, przez co osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej często wybierają właśnie ten produkt. Co ciekawe ciecierzyca jest drugą po soi najczęściej uprawianą rośliną strączkową na świecie. Mąka z ciecierzycy należy również do grona produktów, które naturalnie nie posiadają w sobie glutenu ze względu na pochodzenie rośliny.

Mąka z ciecierzycy - właściwości

Mąka z ciecierzycy jest świetna nie tylko dla osób dbających o różnorodną dietę i wegetarian. Jest też bardzo dobra dla diabetologów, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny w związku z tym nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi. Oprócz sporej ilości białka, występują w niej żelazo i kwas foliowy, które mogą korzystnie wpływać na przebieg procesów krwiotwórczych. Ciecierzyca zawiera w sobie dużo błonnika co powoduje, że jest bardzo sycąca i pomaga zachować dobrą formę i smukłą sylwetkę. Mąka z ciecierzycy jest niskokaloryczna i zawiera sporo żelaza, witaminy B6 oraz magnezu. Jest to produkt bezglutenowy.

Mąka z ciecierzycy ma jeszcze więcej właściwości. Przede wszystkim zawiera składniki chemiczne takie jak likopen i kwas masłowy, które zmniejszają ryzyko powstania komórek nowotworowych, zwłaszcza dotyczy to raka jelita grubego. Ponadto mąka z ciecierzycy zawiera galaktooligosacharyd - za tą zagadkową nazwą kryje się naturalny prebiotyk, który występuje w ciecierzycy. Ta mąka jest zalecana w diecie przy objawach zespołu jelita drażliwego - z tego względu, że substancje w niej zawarte przyczyniają się do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. Te z kolei rozkładają związki trudne do strawienia przez człowieka. Jedna z mąk naturalnie nie posiadających glutenu w naszym sklepie.

Mąka z ciecierzycy - do czego użyć

Mąka z ciecierzycy używana jest do zrobienia hummusu, pysznych ciast, kotletów oraz pasztetów wege. Można upiec z niej orientalne pieczywo, które jest bardzo ważne w kuchni indyjskiej. Mąką z ciecierzycy można zagęszczać też zupy oraz gulasz. Nadaje się również do przygotowania naleśników, omletów czy gofrów. Co ciekawe mąkę z ciecierzycy można również wykonać samemu w domu - w tym celu należy zakupić zwykłe nasiona ciecierzycy, które są również dostępne w naszym sklepie

UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Cechy produktu

Produkt POLSKI

Produkt POLSKI TAK

Przeznaczenie

Do zup Tak
Na obiad Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery