Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Mąka z tapioki 500g

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Mąka z tapioki to przede wszystkim węglowodany i odrobina białka;

✅ Nie zawiera cholesterolu, ani glutenu;

✅ Jest cennym źródłem witamin i minerałów;

✅ Pozytywnie wpływa na kości, a także układ sercowo-naczyniowy;

✅ Dobrze przyswajalny przez ludzki organizm;

✅ W kuchni stanowi świetny zamiennik jaj, sera, a nawet mięsa;

✅ Wspomaga układ pokarmowy, reguluje jego pracę, a także zapobiega zaparciom i biegunkom;

✅ Przydatne również w pieczeniu ciast, produkcji deserów, czy jako element sałatki;

✅ Używana w popularnej herbacie Bubble Tea.

✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Przejdź do pełnego opisu
8,00 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: 247

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Mąka z tapioki

Mąka z tapioki ma ciekawe pochodzenie - początków należy szukać w roślinie zwanej Maniokiem, jest ona szczególnie popularna w Ameryce Południowej, ale również w Azji i Afryce stanowi podstawowe źródło węglowodanów, na świecie znana jest od co najmniej 4000 lat. W Polsce zyskuje dopiero na popularności. W Europie maniok pojawił się dzięki Portugalczykom dopiero w XVI wieku. Mąkę uzyskuje się poprzez skomplikowane procesy obróbki manioku. W naszym sklepie znajdziesz również wiele innych mąk, które naturalnie nie zawierają w sobie glutenu.

Mąka z tapioki - właściwości

Mąka z tapioki to przede wszystkim węglowodany i odrobina białka. Tapioka nie zawiera cholesterolu, ani glutenu. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej. Stanowi dobre źródło węglowodanów oraz cukrów niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Tapioka jest cennym źródłem witamin i minerałów - zawiera witaminy z grupy B, oraz witaminę C, i PP. Minerały obecne w tapioce, to między innymi cynk, fosfor, potas, wapń, żelazo, fosfor, czy magnez. Dzięki temu pozytywnie wpływa na kości, a także układ sercowo-naczyniowy. 

 Jest lekkostrawna oraz pożywna, dzieje się tak za sprawą, bo faktycznie jest to produkt skrobiowy, który jest dobrze przyswajalny przez ludzki organizm. Co ważne - nie uczula, więc bez obaw można mąkę z tapioki włączać do diet dzieci. W kuchni stanowi świetny zamiennik jaj, sera, a nawet mięsa. Warto pamiętać, że mąka z tapioki ma wysoki indeks glikemiczny, więc osoby chore na cukrzycę powinny jej unikać. Interesujące jest jednak to, że skrobia z tapioki zwiększa wrażliwość na insulinę, dlatego może stanowić element profilaktyki przeciw cukrzycy i otyłości!

Poza tym mąka z tapioki wspomaga układ pokarmowy, reguluje jego pracę, a także zapobiega zaparciom i biegunkom. Ponadto spożywanie tego produktu pozytywnie wpłynie na regulację poziomu cukru we krwi. Na tym zalety tapioki się nie kończą. Ma ona pozytywny wpływ na kondycję stawów za sprawą zwiększonej produkcji glukozaminy. Działa również przecizakrzpeowo, dzięki kumarynie - substancji znajdującej się w mące. 

Mąka z tapioki - do czego użyć

Mąkę z tapioki używa się do zagęszczania sosów i zup. Delikatne perełki z tapioki są przydatne również w pieczeniu ciast, produkcji deserów, czy jako element sałatki. Wiele osób może sobie nie zdawać sprawy, że tapioka jest używana w popularnej herbacie Bubble Tea. Kuleczki na dole tego napoju to właśnie tapioka.

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, z powodu korzystania z tych samych maszyn w młynie.

Cechy produktu

Przeznaczenie

Do deserów Tak
Na obiad Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery