Ziarno pszenicy 1kg
✅ Charakteryzuje się jasno złoto barwą;
✅ Pszenica od lokalnych rolników z podkarpackich terenów;
✅ stanowi podstawę wielu wypieków i dań;
✅ W starożytnej Grecji kłos pszenicy był atrybutem bogini Demeter;
✅ Najbardziej znane i rozpowszechnione zboże na całym świecie;
✅ Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i minerałów;
✅ Zawiera również błonnik;
✅ Z powodzeniem może być zamiennikiem kaszy czy ziemniaków;
✅ Ziarno pszenicy bogate jest w witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B.
Kod produktu: 335
Dostawy również w soboty
Koszty dostawy wybranego produktu
-
DHL Kurier 18,00 zł
-
Orlen Paczka 9,99 zł
Dostawy również w soboty
-
Kurier InPost (przedpłata) 20,90 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
DHL POP (Punkty odbioru) 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
Ziarno pszenicy
Oczyszczone ziarno pszenicy, gotowe do mielenia czy gotowania. Najbardziej znane i rozpowszechnione zboże na całym świecie. Dzięki temu, że jest uniwersalne stanowi podstawę wielu wypieków i dań. W naszym młynie mamy pszenicę od lokalnych rolników z podkarpackich terenów. Charakteryzuje się jasno złoto barwą. Znane już w starożytności, gdzie było kojarzone z bóstwami. Pochodzi historycznie z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Sprawdź również wiele innych produktów z pszenicy, takich jak mąki pszenne, a także ziarno żyta.
Ziarno pszenicy - właściwości
W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy wykorzystywane były w misteriach poświęconych Ozyrysowi. Z kolei w starożytnej Grecji kłos pszenicy był atrybutem bogini Demeter. Zboże pochodzi jednak z Azji. Pszenica uprawiana jest od co najmniej 6 tysięcy lat i jest numerem jeden wśród światowej produkcji zbóż. Ziarno pszenicy bogate jest w witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B. Zboże to jest surowcem mąki pszennej, czyli najpopularniejszej w polskich domach.
Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i minerałów: wapń, potas, magnez, fosfor czy żelazo. Zawiera również błonnik, a także pektyny które pochłaniają większość szkodliwych składników znajdujących się w jelitach. Ziarno dostarcza organizmowi również tak ważne rzeczy jak: estrogeny, ryboflawina, tiamina, niacyna, karoten czy tokoferol.
Ziarna pszenicy są bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na wiele procesów metabolicznych w organizmie. Ich regularne spożywanie przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi, co wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ziarna pszenicy są również dobre dla osób z cukrzycą, chorobami serca i innymi chorobami przewlekłymi, a ich regularne spożywanie jest zalecane w ramach zdrowej diety.
Ziarno pszenicy - do czego użyć
Z powodzeniem może być zamiennikiem kaszy czy ziemniaków. Samodzielnie zmielona świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowego pieczywa. Jest również głównym składnikiem popularnej świątecznej potrawy (Kutia).
