Ziarno żyta 1kg
✅ Żyto od lokalnych rolników z podkarpackich terenów;
✅ Bardzo zdrowy i odżywczy gatunek;
✅ Najpopularniejszy rodzaj zbóż uprawianych w Polsce;
✅ Można wykorzystać do swoich wypieków;
✅ Skarbnica żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna;
✅ Znane jest ludzkości od tysięcy lat;
✅ Można kupić w celu zrobienia własnej mąki;
✅ Reguluje perystaltykę jelita grubego.
Kod produktu: 337
Dostawy również w soboty
Koszty dostawy wybranego produktu
-
DHL Kurier 18,00 zł
-
Orlen Paczka 9,99 zł
Dostawy również w soboty
-
Kurier InPost (przedpłata) 20,90 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
DHL POP (Punkty odbioru) 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
Ziarno żyta
Żyto to obok pszenicy najpopularniejszy rodzaj zbóż uprawianych w Polsce. W naszym młynie mamy żyto od lokalnych rolników z podkarpackich terenów. Jest to bardzo zdrowy i odżywczy gatunek. Ziarno można kupić na użytek własny, by w swoim domowym młynku przemielić go na mąkę. Ziarna można wykorzystać również do swoich wypieków np. do chleba. Nasze ziarno żyta pochodzi z terenów podkarpackich, od lokalnych rolników, po oczyszczeniu. Sprawdź również wiele innych produktów z żyta, takich jak mąki żytnie, a także ziarno pszenicy.
Ziarno żyta - właściwości
Żyto znane jest ludzkości od tysięcy lat. W tym czasie zdołało podbić wiele kuchni i piekarni. Głównie znamy wyroby z żyta, takie jak mąka żytnia, chleby żytnie i tak dalej. Ziarno żyta jest przez nas oczyszczone, by było gotowe do spożycia lub własnoręcznego zmielenia. Żyto nie tylko jest smaczne, ale także bardzo zdrowe. Przede wszystkim reguluje perystaltykę jelita grubego. Dzięki temu wspiera układ pokarmowy.
Żyto to również skarbnica żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Regularne spożywanie żyta może wpłynąć na tak istotne sprawy dla zdrowia jak obniżenie cholesterolu. Pomaga także przy usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga utrzymywać prawidłową wagę ciała i zapewnia uczucie sytości.
Ziarna żyta są bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Ich regularne spożywanie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, regulacji poziomu cukru we krwi oraz wzmocnieniu układu odpornościowego. Ziarna żyta są również dobre dla osób z cukrzycą, chorobami serca i innych chorób przewlekłych, a ich regularne spożywanie jest zalecane w ramach zdrowej diety.
Ziarno żyta - do czego użyć
Jak już wspomnieliśmy, ziarno żyta można kupić w celu zrobienia własnej mąki w swoim domowym zaciszu. By to się udało, trzeba mieć domowy, mały młynek, który byłby w stanie zmielić oczyszczone i przygotowane przez nas ziarno żyta. Ewentualnie ziarno można dodawać do wypieków. Dobrym pomysłem jest dorzucenie go do wypieczonego, swojskiego chleba, by nadać mu niepowtarzalny charakter i smak. Warto jednak pamiętać, by wcześniej namoczyć ziarno, zanim dodamy go do ciasta.
Kraj pochodzenia: Polska
