Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk

Mak niebieski 500g

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Charakteryzuje się intensywnym, niebieskim kolorem nasion oraz delikatnym, orzechowym smakiem;

✅ Nasiona maku są bogate w białko, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały;

✅ Bogaty w kwas tłuszczowy omega-3;

✅ Wpływa na poprawę zdrowia oczu oraz skóry;

✅ Łagodzi objawy stresu;

✅ Może również zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego;

✅ Składnik wielu tradycyjnych dań, takich jak makowiec, mazurek czy piernik;

✅ Szczególnie popularny jest w okolicach Świąt.

Przejdź do pełnego opisu
16,00 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: 54

Czas wysyłki: 24 godziny
Dostawa od 6,99 zł - Orlen Paczka

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Mak niebieski

To popularny składnik wielu dań i wypieków, którego historia sięga już czasów starożytnych. Roślina ta pochodzi z obszaru Europy i Azji, jednak obecnie jest uprawiana na całym świecie. Charakteryzuje się intensywnym, niebieskim kolorem nasion oraz delikatnym, orzechowym smakiem. Łącznie istnieje cztery odmiany maku - oprócz niebieskiego jest jeszcze biały, lekarski i polny.

Mak niebieski - właściwości

Mak niebieski to cenny składnik odżywczy, obecnie najpopularniejszy spośród wszystkich odmian, wykorzystywany bardzo często w kuchni. Nasiona maku są bogate w białko, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przemianę materii. Dodatkowo, nasiona maku są źródłem cennych dla organizmu minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor czy magnez.

Produkt ten jest także bogaty w kwas tłuszczowy omega-3, który wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. To także składnik wpływający na poprawę zdrowia oczu oraz skóry, a także łagodzi objawy stresu. Zawarte w nim związki polifenolowe wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym oraz zapobiegając chorobom serca, cukrzycy oraz nowotworom. Dziki zawartości błonnika wspomaga perystaltykę jelit. Co ciekawe dzięki zawartości potasu mak może również zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego. 

Mak niebieski - do czego użyć

Mak niebieski to składnik wielu tradycyjnych dań, takich jak makowiec, mazurek czy piernik. Można go również stosować jako dodatek do sałatek, musli czy deserów. Zmielone nasiona maku można wykorzystać jako przyprawę, która nada potrawom intensywny, orzechowy smak. Mak można również wykorzystać jako posypka do wypieków, na przykład do bułek, by wzbogacić tym samym smak. Szczególnie popularny jest w okolicach Świąt - zarówno wielkanocnych jak i bożonarodzeniowych. Wykorzystywany jest wówczas głównie do słodkich wypieków, ale nie tylko. Znane są przecież takie dania jak makówki czy kluski z makiem.

Cechy produktu

Przeznaczenie

Do deserów Tak
Na obiad Tak
Do pieczenia chleba Tak
Do sałatek Tak
Do ciast Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery