Mak niebieski 500g
✅ Charakteryzuje się intensywnym, niebieskim kolorem nasion oraz delikatnym, orzechowym smakiem;
✅ Nasiona maku są bogate w białko, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały;
✅ Bogaty w kwas tłuszczowy omega-3;
✅ Wpływa na poprawę zdrowia oczu oraz skóry;
✅ Łagodzi objawy stresu;
✅ Może również zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego;
✅ Składnik wielu tradycyjnych dań, takich jak makowiec, mazurek czy piernik;
✅ Szczególnie popularny jest w okolicach Świąt.
Kod produktu: 54
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Mak niebieski
To popularny składnik wielu dań i wypieków, którego historia sięga już czasów starożytnych. Roślina ta pochodzi z obszaru Europy i Azji, jednak obecnie jest uprawiana na całym świecie. Charakteryzuje się intensywnym, niebieskim kolorem nasion oraz delikatnym, orzechowym smakiem. Łącznie istnieje cztery odmiany maku - oprócz niebieskiego jest jeszcze biały, lekarski i polny.
Mak niebieski - właściwości
Mak niebieski to cenny składnik odżywczy, obecnie najpopularniejszy spośród wszystkich odmian, wykorzystywany bardzo często w kuchni. Nasiona maku są bogate w białko, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przemianę materii. Dodatkowo, nasiona maku są źródłem cennych dla organizmu minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor czy magnez.
Produkt ten jest także bogaty w kwas tłuszczowy omega-3, który wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. To także składnik wpływający na poprawę zdrowia oczu oraz skóry, a także łagodzi objawy stresu. Zawarte w nim związki polifenolowe wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym oraz zapobiegając chorobom serca, cukrzycy oraz nowotworom. Dziki zawartości błonnika wspomaga perystaltykę jelit. Co ciekawe dzięki zawartości potasu mak może również zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Mak niebieski - do czego użyć
Mak niebieski to składnik wielu tradycyjnych dań, takich jak makowiec, mazurek czy piernik. Można go również stosować jako dodatek do sałatek, musli czy deserów. Zmielone nasiona maku można wykorzystać jako przyprawę, która nada potrawom intensywny, orzechowy smak. Mak można również wykorzystać jako posypka do wypieków, na przykład do bułek, by wzbogacić tym samym smak. Szczególnie popularny jest w okolicach Świąt - zarówno wielkanocnych jak i bożonarodzeniowych. Wykorzystywany jest wówczas głównie do słodkich wypieków, ale nie tylko. Znane są przecież takie dania jak makówki czy kluski z makiem.
Cechy produktu
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.