Płatki orkiszowe 500g
✅ Produkowane z ziaren orkiszu poprzez zgniatanie;
✅ Zawierają dużo witamin i minerałów;
✅ Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witaminy z grupy B;
✅ Poprawiają kondycję włosów oraz paznokci;
✅ Obniżają poziom złego cholesterolu oraz poprawiają koncentrację;
✅ Lepiej przyswajalny gluten;
✅ Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające układ odpornościowy;
✅ Można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane
✅ Mogą stanowić podstawę orkiszanki.
Kod produktu: 109
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe są produkowane z ziaren orkiszu poprzez zgniatanie. Podobnie jak popularne płatki owsiane zawierają dużo witamin i minerałów. Orkisz jest to prastara pszenica, która jest uznawane za jedno z najzdrowszych zbóż. Płatki zawierają podobne wartości odżywcze, gdyż pochodzą z tego samego zboża. Ich zastosowanie jest niemalże takie samo, jak płatków owsianych czy płatków jaglanych, które znajdziesz również w naszym młynie.
Płatki orkiszowe - wartości zdrowotne
Płatki orkiszowe są bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witaminy z grupy B. Zawierają w sobie więcej białka, tłuszczu oraz błonnika niż większość odmian pszenicy. Dzięki spożywaniu orkiszu organizm człowieka się wzmacnia i jest polecany dla osób osłabionych. Płatki orkiszowe poprawiają kondycję włosów oraz paznokci - to dzięki zawartości kwasu krzemowego, który pozytywnie oddziałuje na te elementy ludzkiego organizmu. Dodatkowo spożycie płatków jest wskazane dla osób po zawałach oraz cukrzyków. Dzięki zawartości rodanidu, czyli substancji będącej naturalnym antybiotykiem, orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto płatki orkiszowe obniżają poziom złego cholesterolu oraz poprawiają koncentrację.
Orkisz ma jeszcze więcej właściwości, które znajdują się również w samych płatkach. Warto wspomnieć o tym, że spożycie tego zboża pomaga w zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych, a dzięki dużej zawartości błonnika pozostawiają uczucie sytości. Choć płatki orkiszowe zawierają gluten, to trzeba pamiętać, że jest on lepiej przyswajalny niż w produktach pochodzących z innych zbóż. Tym różnią się od płatków owsianych, poza tym jednak oba produkty są bardzo zbliżone i warto spróbować obu, by przekonać się, które nam bardziej smakują. Można je również zmieszać.
Płatki orkiszowe - do czego użyć
Płatki orkiszowe można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto dodać je do jogurtu, domowej granoli lub słodkich i wytrawnych wypieków. Mogą również stanowić podstawę orkiszanki, czyli orkiszowej odmiany owsianki. Nie ma przeciwskazań, by ponadto mieszać różne rodzaje płatków ze sobą. Dodatkowo płatki orkiszowe mogą stanowić zagęszczacz do zup, koletów warzywnych i zapiekanek. Z powodzeniem wykorzystamy je również w pielęgnacji twarzy, jako główny element maseczki nawilżającej lub oczyszczającej.
Cechy produktu
Produkt POLSKI
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.