Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Ryż naturalny długi 1kg

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Ryż naturalny długi jest idealnym dodatkiem do obiadu;

Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor;

✅ Wspomaga trawienie i zmniejsza zaparcia;

✅ Posiada więcej składników mineralnych, witamin czy błonnika;

✅ Długo utrzymuje się uczucie sytości;

Posiada niski indeks glikemiczny;

Idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych;

Doskonale nadaje się również do sałatek, zup czy zapiekanek.

Przejdź do pełnego opisu
12,50 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: 380

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Ryż naturalny długi

Ryż naturalny długi jest bardzo wartościową odmianą ryżu. Jego barwa spowodowana jest obecnością kilku warstw otrąb. ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę jaką jest plewa. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. Sprawdź również inne ryże dostępne w naszej ofercie.

Ryż naturalny długi - właściwości

Ryż naturalny długi jest jednym z najstarszych rodzajów ryżu, uprawianym i spożywanym na całym świecie od setek lat. Wiele kultur i kuchni, w tym azjatycka, indyjska, afrykańska i amerykańska, wykorzystuje ryż długi jako podstawowy składnik swoich tradycyjnych dań.

Spożywanie tej odmiany ryżu, dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega chorobom serca, wspomaga trawienie i zmniejsza zaparcia. Porównując go z ryżem białym, ryż naturalny długi posiada więcej składników mineralnych, witamin czy błonnika, które znajdują się w zewnętrznej otoczce zwanej srebrną łupinką. Posiada 349% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Te liczby naprawdę robią wrażenie.

Po zjedzeniu tego ryżu, dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Posiada niski indeks glikemiczny. Od bardzo dawna brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi i stosowany w cukrzycy przez tradycyjną medycynę wschodu. Ponadto, ryż naturalny długi jest źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez i potas, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego.

Ryż naturalny długi - jak używać

Ryż przed obróbką należy wypłukać i dopiero włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody. Przyjęte proporcje to 100 g  brązowego ryżu na 1 litr wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Ryż brązowy powinno się gotować około 30-40minut. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych. Można go łączyć z mięsem, rybą i warzywami. Ryż naturalny długi może być przyrządzany zarówno na słodko (np. z owocami, rodzynkami itd.) jak i nie, podobnie jak ryż biały. Doskonale nadaje się również do sałatek, zup czy zapiekanek.

Cechy produktu

Przeznaczenie

Na obiad Tak
Do sałatek Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery