Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Ryż basmati 1kg

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ "Król" wśród ryżu;

✅ Zachowuje bardzo dużo składników odżywczych;

✅ Odmiana długoziarnista i biała;

✅ Idealny w daniach na słodko i słono;

✅ Podstawa żywieniowa ogromnej części świata;

✅ Wysoki poziom niacyny;

✅ Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

Przejdź do pełnego opisu
16,50 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: 388

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Ryż basmati

Ryż basmati - to jedna z najpopularniejszych odmian ryżu. Mówi się, że jest to "król" wśród odmian ryżu. Stad jego druga nazwa - ryż książęcy. Z kolei nazwa basmati oznacza "pachnący". Czy tak jest w rzeczywistości? Rzeczywiście basmati ma lekko orzechowy smak i aromat, a jego ziarna są wyjątkowo długie i wąskie.  Sprawdź również inne ryże dostępne w naszej ofercie.

Ryż basmati - właściwości

Ryż stanowi podstawę żywieniową setek milionów ludzi na świecie. Wywodzi się z Azji, a dokładniej jest hodowany u podnóży Himalajów, czyli w Indiach i Pakistanie. W naszym przypadku ryż pochodzi z tego drugiego państwa. Warto zwracać uwagę na odmiany. Każda różni się kształtem, smakiem, poziomem oczyszczenia i przygotowaniem. Ryż basmati, jak każdy ryż, ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest źródłem błonnika, białka, witaminy grupy B i wielorakich minerałów. Basmati występuje w dwóch odmianach - białym i brązowym.

Ryż składa się głównie z węglowodanów. Zalecany jest osobom, które chcą zredukować masę ciała, bo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. W dodatku dzięki sporej ilości błonnika pomaga w walce z zaparciami. Basmati zawiera takie minerały jak żelazo, selen, cynk, mangan, fosfor i miedź. Każdy z tych minerałów wpływa pozytywnie na różne działanie organizmu. Ryż jest także bezglutenowy.

Ryż basmati - do czego użyć 

Ryż basmati różni się nieco od chociażby parabolicznego. Nie jest on tak neutralny, jego orzechowy smak i smukłe, długie ziarna idealnie sprawdzą się w kuchni... indyjskiej! To właśnie w tej części świata ryż basmati jest szczególnie popularny. Dodaje się go do curry, kurczaków i wszelkich dań pochodzenia indyjskiego. Jeśli planujesz zrobić danie właśnie w stylu Indii, koniecznie musisz mieć w swojej kuchni ryż basmati. Połącz go z takimi przyprawami jak szafran, kurkuma, curry, cynamon czy liść laurowy.

Ryż basmati nie powinien się kleić, jak to osiągnąć w trakcie gotowania? Odwrotnie jak w przypadku innych odmian, nie powinno się wrzucać ryżu do gotującej, ale do zimnej wody i rozpocząć jej gotowanie już z wsypanym do środka ryżem. Od momentu zagotowania wody postępujemy tak jak w przypadku innych odmian. 

Cechy produktu

Przeznaczenie

Na obiad Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery