Ryż czarny 1kg
✅ Inaczej ryż... zakazany, bo dawniej spożywany tylko przez cesarza;
✅ Zawiera on więcej właściwości prozdrowotnych niż ryż biały;
✅ Jego kolor pochodzi od związków zwanych antocyjanami - to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki;
✅ Spożywanie ryżu czarnego działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu;
✅ Minimalizuje ponadto ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych;
✅ Zmniejsza zagrożenie zachorowania na cukrzycę czy chorobę Alzheimera;
✅ Ryż czarny zawiera takie witaminy jak A, E i zestaw witamin z grupy B;
✅ Działają one pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego;
✅ Czarny ryż nie zawiera glutenu.
Kod produktu: 401
odbiór w siedzibie firmy
-
DHL Kurier 14,00 zł
-
Orlen Paczka 6,99 zł
-
Kurier InPost (przedpłata) 18,00 zł
-
Paczkomat InPost 24/7 16,00 zł
-
Kurier InPost (za pobraniem) 20,00 zł
-
Kurier DPD 18,00 zł
-
Kurier DPD (za pobraniem) 20,00 zł
-
Odbiór osobisty Darmowa
odbiór w siedzibie firmy
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Administratorem danych osobowych jest Młyn Kopytowa. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Ryż czarny
Inaczej ryż... zakazany, bo dawniej spożywany tylko przez cesarza. Dlaczego? Ta odmiana jest uważana w Chinach - kolebce ryżu - za najlepszą. Używana jest od czasów starożytnych w Azji, chociaż w Polsce nie zdobyła takiego uznania i jest nadal uważana za odmianę egzotyczną i tajemniczą. Rozwiejmy więc wątpliwości i rozjaśnimy czym jest czarny ryż. Ma on wiele właściwości prozdrowotnych, a także jest po prostu na tyle unikalny i rzadko spotykany, że warto go samodzielnie spróbować. Jest on kompletnie inny od ryżu białego, mimo że pochodzi z tej samej rodziny ryżów azjatyckich. Sprawdź również inne ryże dostępne w naszej ofercie.
Ryż czarny - właściwości
Ryż czarny to przede wszystkim całe ziarno, nie jest oddzielany od łuski, tak jak to jest w przypadku ryżu białego. Dzięki temu, że nie usuwa się z niego łuski, zawiera on więcej właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim posiada więcej błonnika i białka, a także wartości odżywczych. Dlaczego zaś jest czarny? Jego kolor pochodzi od związków zwanych antocyjanami - to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Oznacza to, ze spożywanie ryżu czarnego działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Regularne spożywanie produktów z antocyjanami minimalizuje ponadto ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych, a także zmniejsza zagrożenie zachorowania na cukrzycę czy chorobę Alzheimera. Dodatkowo ryż czarny zawiera takie witaminy jak A, E i zestaw witamin z grupy B. Działają one pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Warto również dodać, że ostatnie badania naukowe dowodzą, że zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii. Co ciekawe czarny ryż nie zawiera glutenu.
Ryż czarny - do czego użyć
Ryżu czarnego nie należy się obawiać - można go spożywać tak jak każdy inny ryż. Może być on jednym ze składników pożywnego obiadu, można go także dodać do sałatek. Gotuje się go podobnie jak zwykły ryż, z tą uwagą, że w trakcie tego procesu woda może zabarwić się na kolor fioletowy. To absolutnie normalne przy tym gatunku ryżu.
Cechy produktu
Przeznaczenie
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.