Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Mąka migdałowa 500g

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Mąka ta jest lekkim, białym proszkiem z słodkim posmakiem;

✅ Zachowuje ona wszystkie cechy samych migdałów, które są bogatym źródłem  jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych;

✅ Naturalnie nie zawiera glutenu;

✅ Mąka migdałowa zawiera stosunkowo mało węglowodanów;

✅ Mąka migdałowa zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi;

✅ Opóźnia procesy starzenia;

✅ Redukuje również nadciśnienie tętnicze;

✅ Niezwykle bogata w magnez, żelazo i wapń;

✅ Najczęściej wykorzystywana przy produkcji popularnych na świecie makaroników.

✅ UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Przejdź do pełnego opisu
27,50 zł
Dostępność:
tymczasowo niedostępny

Kod produktu: 249

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa powstaje przez drobne zmielenie migdałów. Mąka ta jest lekkim, białym proszkiem z słodkim posmakiem. Zachowuje ona wszystkie cechy samych migdałów, które są bogatym źródłem  jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, minerałów i witamin. Jest stosowana do wypieków ciast, naleśników, racuchów, czy gofrów, ale również jako spód do pizzy. Jest również mąką, która naturalnie nie zawiera glutenu. W naszym sklepie znajdziesz również wiele innych tego typu mąk.

Mąka migdałowa - właściwości

Historia mąki migdałowej sięga już XIII wieku - wówczas była podstawą deseru frangipane, który składał się ponadto z masła, cukru i jajek. Był to ulubiony przysmak św. Franciszka z Asyżu. W Polsce mąka migdałowa dopiero buduje swoją popularność, zwłaszcza, że jest podstawą do zrobienia pysznego smakołyku - makaroników.

Mąka migdałowa zawiera stosunkowo mało węglowodanów, wobec czego może być stosowana przez osoby będące na diecie ketogenicznej. Jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz białka. Mąka migdałowa zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, oraz ma działania antyoksydacyjne -  chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia. Redukuje również nadciśnienie tętnicze i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Jest niezwykle bogata w magnez, żelazo i wapń.

Jest to również produkt, który nie zawiera naturalnie w sobie glutenu, dlatego jest ona polecana w dietach, które ograniczają ten składnik. Ponadto mąka migdałowa ma również inne właściwości zdrowotne. Jednym z nich jest ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu piersi - potwierdzono, że codzienne spożywanie migdałów i innych orzechów, w tym również mąk powstałych z nich zmniejsza ryzyko raka piersi. Oczywiście duża zawartość błonnika pomaga w poczuciu sytości.

Mąka migdałowa - do czego użyć

Mąkę migdałową można z powodzeniem stosować jako zagęszczacz do zup, czy sosów. Bardzo dobrze sprawuje się również w deserach, gdzie gwarantuje przyjemny orzechowy posmak i aromat. Najczęściej wykorzystywana przy produkcji popularnych na świecie makaroników, które bez mąki migdałowej nie mogą powstać. Można ją także wykorzystywać w mięsnych, czy rybnych masach do klopsów lub kotletów, a nawet do przygotowania panierki. Szukasz więcej produktów migdałowych? Znajdziesz u nas migdały całe, płatki migdałowe, a także migdał blanszowany.

UWAGA: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na pakowanie w tym samym zakładzie, w którym odbywa się konfekcja i produkcja produktów glutenowych.

Cechy produktu

Przeznaczenie

Do deserów Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery