Mąka pszenna graham typ 1850

4,50 zł
Brutto Wysyłka w 24 godziny

✅ Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pszenicy pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych

✅ Mąka nie zawiera żadnych dodatków, polepszaczy czy wybielaczy

Mąka jest naturalna, niestandaryzowana

✅ Pszenica jest najpopularniejszym ziarnem, które uprawia się w Polsce.

Zawiera w sobie przede wszystkim węglowodany, białko oraz witaminy z grupy B.

Posiada kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży

Mąka ciemna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników,

Jest to doskonała podstawa do zrobienia ciemnego pieczywa, makaronów, omletów, klusek i kopytek.

Waga
Ilość
Dostępne w magazynie

Kategorie:
Kod produktu:

8

Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 100,00 zł i uzyskaj 2.00% obniżki cen na kolejne zakupy.

Program rabatowy dla stałych klientów: od 2-8% taniej za regularne zakupy!

Mąka pszenna graham typ 1850

Mąka pszenna 1850 graham jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z lokalnych gospodarstw rolnych. W 100% naturalna, bez polepszaczy i wybielaczy. W odróżnieniu od mąk jasnych ma większą zawartość otrąb, poprzez inny rodzaj mielenia ziarna. Jest też dzięki temu zdrowsza. 

Wiele osób może zastanawiać się, skąd taka dziwna nazwa w przypadku tej odmiany mąki, wyjaśnienie jest jednak proste. Twórcą jej był pastor Sylvester Graham, który miał być przeciwnikiem wysoko przetworzonej mąki, zamiast tego chciał stworzyć produkt tworzony w sposób prosty, co miało dać efekt w postaci zdrowej mąki. 

Mąka pszenna graham typ 1850 - właściwości

Produkty stworzone przy użyciu tejże odmiany mają bardzo niską wartość energetyczną, mają także wysoką zawartość białka. To sprawia, że produkty stworzone przy użyciu tej mąki są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Mąka ta działa pozytywnie na układ nerwowy, to wszystko za sprawą witaminy B. W tej odmianie znajdziemy również witaminy C oraz E, które z kolei wspomagają walkę z przedwczesnym starzeniem oraz wzmacniają naczynia krwionośne. 

Mąka pszenna graham typ 1850 zawiera również fitosterole, które mogą pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a także antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Ponadto mąka pszenna graham typ 1850 to znakomite źródło błonnika. Dzięki temu jest zalecana dla osób z zaparciami i ogólnymi problemami żołądkowymi. Wyroby z niej są polecane osobom na diecie, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej.

Oprócz wspominanych witamin, ten typ mąki zawiera żelazo, wapń, białko i inne składniki odżywcze w dużo większych dawkach, dzięki innej metodzie mielenia.  Mąka pszenna graham typ 1850 jest znana z wielu korzystnych właściwości zdrowotnych. Jest bogata w białko, które jest kluczowe dla budowy i regeneracji tkanek naszego organizmu. Dodatkowo, jest źródłem wielu witamin, w tym B1, B3, B5, E oraz kwasu foliowego, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie, w tym układ nerwowy, skórę i włosy.

Mąka pszenna graham typ 1850 – do czego użyć

Najpopularniejszym produktem stworzonym przy użyciu tej mąki są bułki „grahamki”, znajdziemy je w każdej piekarni. To właśnie bowiem do wypieków pieczywa używa się najczęściej tej mąki, sprawiają one, że końcowy produkt jest smaczny, pachnący i zwyczajnie bardzo zdrowy. Pieczywo stworzone przy użyciu tej odmiany bardzo często zalecane jest dla osób przechodzących na diety. Na naszym sklepie do kupienia jest również ekologiczna wersja tej mąki

Bułka grahamka co to?

Bułka grahamka to rodzaj pieczywa, którego głównym składnikiem jest mąka graham, czyli pełnoziarnista mąka pszenna. Nazwa pochodzi od Sylvestera Grahama, amerykańskiego reformatora żywieniowego z XIX wieku, który promował konsumpcję produktów pełnoziarnistych.

Grahamki są znane ze swojego charakterystycznego, pełnego smaku, który wynika z użycia mąki graham. Ta mąka jest produkowana przez zmielenie całych ziaren pszenicy, dzięki czemu zachowuje wszystkie warstwy ziarna, w tym zarodek i otręby. Dzięki temu grahamki są bogate w białko, błonnik i różne witaminy i minerały, co sprawia, że są bardziej sycące i zdrowsze niż bułki wykonane z białej mąki.

Grahamki są idealne na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Można je jeść na surowo, tostować, smarować masłem lub dodawać do nich różne dodatki, takie jak ser, wędliny, warzywa czy dżem. Są doskonałym wyborem dla osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia.

8

Specyficzne kody

ean13
5901549936216

Zobacz także

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj się lub Resetuj hasło