Wszystkie produkty

Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

Mąka z płaskurki graham typ 1850

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

✅ Ziarno płaskurki pochodzi z gospodarstw rolnych w naszej okolicy;

Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin;

✅ Zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje;

Posiada również właściwości anty-nowotworowe;

✅ Zboże, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, który odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu;

Można używać tej mąki do wypieku chleba, bułek, herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych;

✅ Mąka jest pełnoziarnista przez co walory smakowe będą nieco bardziej intensywne;

Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, uprawianym od wielu tysięcy lat.

Przejdź do pełnego opisu
11,50 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Niedostępny
Niedostępny
szt.
Dostępność:
tymczasowo niedostępny

Kod produktu:

Czas wysyłki: 24 godziny
Odbiór osobisty od 0,00 zł

odbiór w siedzibie firmy

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Mąka z płaskurki graham typ 1850

Mąka z płaskurki graham typ 1850 jest wytwarzana z ziarna płaskurki pozyskanego  z lokalnych gospodarstw rolnych. Ziarno płaskurki jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Płaskurka jest prastarym gatunkiem pszenicy, wywodzi się z ziem należących do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Płaskurka posiada płaskie kłosy, przypominające jęczmień. Ziarna są okryte łuską. Ziarna trzeba pierwsze wyłuszczyć na specjalnych maszynach. Następnie wyłuskane ziarno jest gotowe do czyszczenia i mielenia na mąkę. W naszym sklepie dostępna jest również mąka z płaskurki typ 650 - jaśniejsza odmiana.

Mąka z płaskurki graham typ 1850 - właściwości

Jakościowo jest jeszcze lepsza i zdrowsza od popularnego orkiszu. Przez to jest bardzo ciężko dostępna oraz obróbka płaskurki jest bardziej skomplikowana niż innych zbóż. Zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych i witamin. Pomaga w leczeniu chorób skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz wspomaga przemianę materii. Ze względu na to, że zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową, jest lekkostrawna, a rodzaj glutenu, który zawiera znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje.

Jeżeli szukamy zboża, które dostarczy nam możliwie największej ilości beta-karotenu, powinniśmy sięgnąć po produkty z płaskurki. Substancja ta odpowiada za odporność naszego organizmu, dobry wzrok i zdrowie oczu. Płaskurka dostarcza nam także mnóstwo witaminy B2. Związek ten jest niezbędny dla wielu procesów naszych komórek. Posiada również właściwości anty-nowotworowe, łagodzi migrenowe bóle głowy, leczy anemię i dodaje energii.

Mąka z płaskurki graham typ 1850 - do czego użyć

Idealnie nadaje się do wypieku chleba, który dzięki niej ma lekko orzechowy smak. Można także używać tej mąki do wypieku herbatników, ciasteczek, makaronu oraz wiele innych. Mąka z płaskurki graham 1850 jest mąką ciemną, wszystkie wypieki i wyroby z tej mąki będą posiadały ciemniejszy kolor. Przez to, że mąka jest pełnoziarnista walory smakowe będą nieco bardziej intensywne. Podobnymi walorami może pochwalić się mąka z samopszy graham typ 1850, dostępna również w naszym sklepie.

Cechy produktu

Produkt POLSKI

Produkt POLSKI TAK

Przeznaczenie

Do pieczenia chleba Tak

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Bestsellery